Archive for the ‘Blogs’ Category

Pedro Pedro

In 2011 heb ik KickStart opgericht omdat ik zag dat veel mensen worstelden met hun studie- en loopbaankeuzes, terwijl dit ook een mooi en leerzaam traject kan zijn. Daarvoor was ik jarenlang actief als freelance loopbaan- en studiekeuze-coach en trainer. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Ineens geslaagd! Wat nu? Gratis online studiekeuze vragensessie [30 maart 10:00]

24 maart 2020

Geen centrale examens dit jaar! Ineens zijn er leerlingen op de middelbare school geslaagd, zonder examen te hoeven doen. Sommigen zijn blij, met ‘lekker veel vrij’ en anderen vinden het jammer dat ze hun schooltijd niet af kunnen sluiten met echte examens. En hoe gaan leerlingen die nu onvoldoende staan, dit ophalen? Dit heeft ook gevolgen voor een vervolgopleiding.

Gevolgen voor vervolgopleiding

Op de site van de overheid staat hierover: ‘In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding. Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.’

Aanmelddatum hogescholen en universiteiten uitgesteld

Onderwijsminister Slob heeft dinsdag ook bekendgemaakt te onderzoeken hoe de overgang van de middelbare school naar het vervolgonderwijs zo soepel mogelijk kan verlopen. De aanmeldingsdeadline voor hogescholen en universiteiten is in elk geval verplaatst van 1 mei naar 1 juni. Dit moet leerlingen meer ruimte geven voor het kiezen van een studie.

Online open dagen

Maar hoe kun jij je goed oriënteren op een studie, nu universiteiten en hoge scholen gesloten zijn? In één van onze vorige blogs hebben we beschreven hoe je ook online een studiekeuze kunt maken, bijv. online open dagen en online proefstudeer-sessies.

Hoe kies je

Een goede studiekeuze begint met het uitzoeken van wie je jij bent, als persoon, met welke kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Als je dat duidelijk hebt, kun je bewust en gericht gaan kijken welke vervolgopleiding het beste bij jou past.

Veel vragen? Gratis online studiekeuze vragensessie [30 maart 10:00]

Door deze nieuwe situatie ontstaan er veel vragen en moeten leerlingen ineens versneld en op andere manieren een studiekeuze maken. Wij willen, als studiekeuze-experts, graag helpen en organiseren daarom op maandag 30 maart van 10:00 tot 10:40 een eerste gratis studiekeuze vragensessie. Via onderstaand formulier kun jij je hiervoor aanmelden en alvast jouw vragen stellen (let op! autoreply met zoom-link kan in spam belanden). Tot maandag.

Persoonlijke kansen die er juist nu voor jou ontstaan

19 maart 2020

Na de 3e ‘home schooling’ dag, zie ik meerdere kansen die de huidige omstandigheden bieden:

 1. Home schooling; Meer tijd met je kids
 2. Meer tijd voor (lang vergeten) hobby’s
 3. Creativiteit en online kansen
 4. Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling

1. Home schooling; meer tijd met je kids

Allereerst heb ik nauw contact met mijn kinderen, zie nu zelf waar ze allemaal mee bezig zijn op school en we hebben er 3 best leuke dagen op zitten. We hebben als gezin (mijn vrouw, ik en onze tweeling jongens van 8) een dagprogramma gemaakt waarin naast lessen ruimte is voor sporten, buiten zijn, iets leuks doen en muzikale en creatieve activiteiten. Mijn vrouw en ik vullen wisselend de rol van juf of meester in, zodat we ook nog ons eigen werk kunnen doen. De jongens zijn super enthousiast en willen de hele dag aan de slag met hun schoolwerk, waardoor we te snel door de weektaken van school heen gaan. Een positieve uitdaging! Ik zie hier meteen een creatieve oplossing voor de problemen in het onderwijs (zoals het lerarentekort). Als ouders nu full time thuisonderwijs kunnen verzorgen, dan kan dat zeker 1 dag per week als de scholen weer open gaan.

2. Meer tijd voor (lang vergeten) hobby’s

Daarnaast zie ik mensen in mijn omgeving lang vergeten hobby’s oppakken, nu er zeeën van tijd zijn ontstaan. Zo heeft een vriend van mij zijn elektrische gitaar weer van zolder gehaald en is een ander uitgebreid in zijn huis aan het klussen. Tevens zie ik mensen nieuwe hobby’s en cursussen oppakken, opruimen en boeken uitlezen die al lang in de kast staan.

3. Creativiteit en kansen

Mijn werk als loopbaan– en studiekeuze-adviseur en talentcoach heb ik creatief ingericht en doe coachingsessies nu online. Ik was al bezig met het maken van een online training- en coachingsprogramma en daar ontstaan nu versneld kansen. Niet alleen omdat mensen liever thuis willen blijven, maar zo kan ik ook makkelijk mensen helpen die verder weg wonen. Ik zie allerlei online kansen om mij heen ontstaan, zoals online trainingen, seminars, open dagen en werkoverleggen. Naast meer efficiëntie is dit uiteraard ook milieuvriendelijk.

4. Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling

De ontstane tijd levert ook de mogelijkheid op om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke ontwikkeling. Wellicht ben je hier door een drukke baan niet aan toe gekomen en nu is hier ineens een onverwachte rustperiode. Gebruik deze periode om ook tot rust te komen en weer even naar jezelf te kijken en naar zaken als: zit ik nog op de goede weg, doe ik nog de dingen waar ik energie van krijg, handel ik naar mijn talenten en doe ik hetgeen ik echt belangrijk vind in mijn leven.

Als talentcoach help ik jou om je volle potentie te benutten, je doelen te realiseren en het maximale uit jouw leven en werk te halen, zodat je iedere dag met voldoening afsluit.

Geen open dagen meer! Maak nu online de juiste studiekeuze.

17 maart 2020

Universiteiten en hbo’s zijn tot minimaal 6 april dicht. Daardoor zijn er geen open dagen, meeloop dagen en proefstudeer dagen meer, waardoor het lastig is om je echt goed te oriënteren op een studie. Er zijn wel verschillende online studiekeuze mogelijkheden, om een beter beeld te krijgen van universiteiten hoge scholen en specifieke studies, die al bestonden voor het corona virus.

Virtueel oriënteren

Zo bestaat er de virtuele campustour van de Radboud Universiteit Nijmegen, om vooral internationale studenten een indruk te geven van de sfeer en studiemogelijkheden. En heeft de WUR in Wageningen een online bachelor open dag op 21 maart ’20. Universiteiten in Nederland experimenteren sinds 2015 met online oriëntatie tools en is een virtuele campus – een digitale plattegrond, al dan niet aangevuld met informatietekstjes, 360-gradenvideo’s en filmpjes – inmiddels vrij gebruikelijk en kun je in Twente de campus verkennen met een geanimeerde drone.

Online studiekeuze programma’s

KickStart Coaching sluit bij deze trend aan door het aanbieden van online studiekeuze programma’s. De inhoud en aanpak hiervan is hetzelfde als face to face coaching- en trainingstrajecten, maar vindt dan plaats via videobellen (skype, faceTime, etc.).

Hoe werkt het?

 • Je krijgt vooraf de opdrachten en werkmap gemaild (map kan ook per post),
 • De studiekeuze testen (over persoonlijkheid, talenten, valkuilen, drijfveren, interesses en concrete studies) maak je thuis in een online testomgeving,
 • De coaching-/trainingsgesprekken vinden plaats via videobellen (bijv. skype of facetime),
 • Een samenvatting en rapportages worden per mail nagestuurd.
 • Indien nodig krijg je extra tussentijdse thuisopdrachten voor optimaal resultaat,
 • Studiekiezers die hiervan gebruik willen maken bieden wij 25% korting op al onze studiekeuze trajecten.

De juiste keuze voor 1 mei ’20

Nu de universiteiten en hbo’s gesloten zijn, kun je toch voor 1 mei een keuze maken voor een studie waar je echt gemotiveerd voor bent, door gebruik te maken van legio online tools. Hiermee krijg jij een helder inzicht in studies, onderwijsaanpak, de sfeer op de campus en kun je bewust kiezen. Wil je daarbij professionele hulp? Dan kun je (online) deelnemen aan onze training of kiezen voor een individuele coachsessie.

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

11 maart 2020

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je keuze, mis je de boot voor het naderende studiejaar. Wil je dit voorkomen? Loop je totaal vast en zie je even niet meer hoe je tot een gedegen keuze komt? Dan helpen wij je uit de brand. Stap 1 is beginnen. Simpelweg beginnen. De rest volgt vanzelf. Hoe? Dat vertellen we je hier.

Maar ik weet het écht niet…

Je wilt absoluut studeren maar komt niet uit een passende keuze? Dan is ons advies dat je probeert om de deadline even los te laten. Je steeds focussen op die datum, is mogelijk een stagnerende factor. Bovendien is het belangrijk dat je weet dat je ook na 1 mei nog tot de aanvang van het nieuwe studiejaar kunt wisselen van studiekeuze. Geeft dat wat adem? Dan is het nu tijd voor de juiste stappen.

Stap 1

Als je je wilt inschrijven heb je voor je aanmelding een DigiD-wachtwoord nodig. Het aanvragen neemt zo’n vijf werkdagen in beslag. Zonder wachtwoord kun je je niet inschrijven voor een studie. Dus, heb je er geen? Dan vraag je nu meteen je wachtwoord aan.

Stap 2

Nu is het tijd om proberen na te denken over wat bij jou past. Ben je onderzoekend? Analyserend? Praktisch? Theoretisch? Iemand die graag met mensen werkt? Of kun je dat beter in je eentje? Zet dit op papier.

Stap 3

Vraag anderen wat zij van jou vinden. Je vrienden. Je collega’s van dat bijbaantje. Je familieleden. Een docent. Hebben zij wellicht zelfs een studievoorstel? Kennen zij mensen die jou meer over een studie kunnen vertellen? Maak gebruik van hun kennis.

Stap 4

Met de inzichten van jezelf en anderen, heb je nu een beter beeld van wie je bent. Link dit aan de opleidingen die daarbij passen. Op de website studiekeuze123.nl vind je alle opleidingen.

Stap 5

Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden. Dat is vooral verstandig als je nog niet helemaal weet wat je wilt doen. Inschrijven doe je via Studielink. Let op: niet alle opleidingen zijn vrij toegankelijk. Bijna alle opleidingen werken met een Studiekeuzecheck. Hiermee controleren instellingen of de studie wel bij je past. Maar nog belangrijker: jij dus ook! Bij sommige instellingen is deze Studiekeuzecheck verplicht.

Schrijf je ook in als je (nog) niet zeker bent!

Want zoals eerder gezegd, na 1 mei heb je nog tot het begin van het nieuwe studiejaar de kans om te wisselen van keuze. Schrijf je dus altijd in en zorg dat je in de tussentijd je keuze wel helder krijgt. Wil je daarbij professionele hulp? Dan kun je deelnemen aan een training of kiezen voor een individuele coachsessie.

Zo sleep je die droombaan binnen

6 maart 2020

Kickstart-solliciteertips

In deze blog geven wij je houvast tijdens het zoeken naar een baan. Vind je een vacature waar je geknipt voor bent? Super! Snel reageren. Maar hoe pak je je sollicitatie het beste aan?

Netwerk

In ons vorige blog gaven we het belang van een goed netwerk al aan. Een kop koffie drinken is een laagdrempelige manier om jezelf te presenteren en te kijken of jullie een goede match zijn. Via internet een vacature gevonden? Kijk via Facebook, LinkedIn of de website van het bedrijf of je mensen kent die bij het bedrijf werken en laat hen weten dat je solliciteert. Zo komt jouw cv wellicht bovenaan de stapel te liggen, mét een goed woordje erbij.

Stand out from the crowd

Je bent niet de enige die reageert, dus is het belangrijk om eruit te springen. Geef je mailtje daarom een origineel onderwerp. Dus geen ‘Sollicitatie communicatiemedewerker bedrijf X’ maar ‘Communicatietijger zoekt uitdaging om tanden in te zetten’. Laat je fantasie de vrije loop. Kijk ook kritisch naar je cv; dit dient een mooie, originele en printvriendelijk A4’tje met foto te zijn. Begin je motivatiebrief met een catchy, triggerende alinea, waarna je ingaat op je vaardigheden. Vergeet niet te vermelden waarom je nu juist bij dit bedrijf aan de slag wilt en vooral: wat en hoe jij iets toevoegt.

Het vervolg

Krijg je geen ontvangstbevestiging of hoor je een tijd lang niets? Wees niet bang om te bellen en te vragen naar het vervolgtraject. Het kan echt geen kwaad dat ze jouw stem horen, het laat zien dat je de baan echt graag wil en assertief bent aangelegd.

Op gesprek

Mag je op gesprek komen? Wat goed! Ga goed verzorgd, met een nette outfit én een goede voorbereiding de deur uit. Bedenk vast welke vragen je kan verwachten en oefen je antwoorden. Beantwoord de vraag: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ bijvoorbeeld niet met ‘Op wereldreis’. Het bedrijf zal geen energie willen steken in jouw ontwikkeling en zo kan je een tweede gesprek wel vergeten. Aan het einde van het gesprek is er vaak ruimte voor jouw eigen vragen. Bedenk die van tevoren. Maar let op: wacht met vragen als ‘Hoe zit het hier met vakantiedagen?’ tot de onderhandelingen over je contract.

Door deze tips je droombaan binnengehengeld? Top! Maar als je denkt dat die baan een eindstation is, heb je het mis. Hoe dat precies zit leggen we in een volgende blog uit.

Heb jij moeite met beroepskeuze? Wil je een carrièreswitch? Of ben je gewoon niet happy in je huidige baan? Nooit meer lood in je schoenen op maandagochtend begint hier!

Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze?

3 maart 2020

Kun jij je nog herinneren hoe lastig je het vond om keuzes te maken toen je zo oud was als je kind? Vond je het irritant als je ouders zich er mee bemoeiden? Of vond je het eigenlijk wel fijn om hen als een klankbord in te zetten? Wat jouw eigen ervaringen ook zijn, uit diverse onderzoeken blijkt dat jongvolwassenen wel degelijk willen sparren met hun ouders. Ja, ook over de juiste studiekeuze.

Wat kun jij doen?

Worstelt jouw kind met het vinden van de juiste keuze? En wil jij ontzettend graag helpen om zijn of haar weg te vinden in de wirwar van het aanbod? Dan is er een aantal simpele manieren om er wel voor je kind te zijn, zonder dat je de weg volledig uitstippelt.

 • Adviseer om in ieder geval drie opleidingen daadwerkelijk te bezoeken. Een aantal opleidingen heeft zogenoemde meeloopuren voor ouders. Als dit mogelijk is, raden wij aan dit te doen.
 • Sowieso is meegaan naar een Open Dag een pre. Spreek met je dochter of zoon af waar jij op zal letten. Bijvoorbeeld alleen de praktische zaken, zoals studiebelasting, masters of huisvestingsmogelijkheden. Zo kun je op de achtergrond van hulp zijn, als coachende ouder.
 • Stel voor om samen sites te bekijken van de opleidingen van voorkeur. Wist je dat je je bij een aantal opleidingen ook online kunt aanmelden voor een proefstudie? Dat kan bijvoorbeeld bij de universiteit van Wageningen en Groningen. Doe het wel snel, want de data van proeflessen zijn al in maart van dit jaar.
 • Stimuleer je kind om door te vragen en kritisch te zijn. Is dit de studie die ik wil? Die echt bij mij past? Jij kent hem of haar als geen ander. En kunt zonder strenge sturing wel ogen openen en laten zien waar talenten en valkuilen liggen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Schakel mensen in die jouw kind kennen. Of vraag rond in je netwerk welke mensen eventueel dezelfde studie hebben gedaan waar de interesse ligt. Of het beroep hebben waar hij of zij aan denkt. En kun je je kind lastig bereiken? Of vind je het fijn om nog meer zekerheid te bieden. Dan kun je ook kiezen voor een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching.

Nog een hele carrière voor de boeg en nu al opgebrand …

24 februari 2020

Kickstart-burn-out

Een groot deel van de Nederlandse jongeren heeft last van stress en burn-outklachten, zo blijkt keer op keer uit verschillende onderzoeken. Het percentage is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt dat? En wat kun je doen om te voorkomen dat het jou ook gebeurt? We spraken erover met GZ-psycholoog Carlijn Maassen.

‘De meeste mensen die met stress- en burn-outklachten bij mij komen, zijn rond de dertig jaar,’ zegt Carlijn. ‘Veel millennials zijn heel erg bezig met wat ze willen in het leven en hoe ze dat allemaal willen doen. Werk, relatie, wel of geen kinderen, wel of niet een huis kopen, en waar moet dat huis dan staan … Ze moeten veel ballen in de lucht houden en hebben van alles om over na te denken. Dat kan voor veel stress zorgen.’

Kort lontje

Een veel voorkomende klacht bij stress en burn-out is prikkelbaarheid, een kort lontje. Carlijn: ‘Mensen zeggen: “Ik vind het vreselijk, want zo ben ik helemaal niet.” Mensen kunnen last hebben van slapeloosheid, zich depressief voelen of paniekaanvallen krijgen. Ook op het werk kunnen allerlei problemen ontstaan. Ze kunnen zich bijvoorbeeld niet goed meer concentreren. Ze maken fouten en zijn verschrikkelijk moe. Alles is hen te veel.’

Allerlei facetten

Hoe komt het dat zoveel jonge mensen tegenwoordig last hebben van deze klachten? Volgens Carlijn zijn er verschillende oorzaken. ‘Aan de ene kant speelt iemands karakter een rol. De ene persoon is nu eenmaal gevoeliger voor stress dan de ander. Maar er komt ook een stuk opvoeding en een stuk sociale omgeving bij kijken. Al die facetten spelen mee.’

Cito-toetsen voor kleuters

Daar komt bij dat de wereld van nu sterk is veranderd, benadrukt Carlijn. ‘Zo hadden we vroeger grote gezinnen, met soms wel tien of meer kinderen. Ouders maakten zich niet zo druk om hen. Tegenwoordig hebben we maar een of twee kinderen en die “moeten” het wel goed doen. Daardoor wordt de druk soms wel heel groot. Bovendien moeten kinderen op steeds jongere leeftijd presteren. Kleuters van vier krijgen tegenwoordig op school al Cito-toetsen. Ik was op die leeftijd nog gewoon lekker aan het spelen in de poppenhoek.’

Ontwikkelen

Ook qua werk is er de laatste decennia natuurlijk veel veranderd. ‘Vroeger werkte je vaak je hele leven bij één werkgever, dat voelde heel veilig. Nu vinden we allemaal dat we onszelf zoveel mogelijk moeten ontwikkelen. En onze omgeving doet daar graag aan mee. Als ik langer dan vijf jaar ergens werk, beginnen mijn vriendinnen al te vragen of het niet eens tijd wordt voor een nieuwe baan.’

Extra druk

En dan zijn er nog de sociale media die voor extra druk zorgen en waar alles er altijd perfect uitziet. Carlijn: ‘Niemand zet op Facebook dat hij aan het twijfelen is over zijn werk. Maar als iemand een nieuw contract heeft getekend, dan wordt dat breed uitgemeten. We vinden het moeilijk om twijfels en falen met elkaar te delen, waardoor we er misschien wel langer mee blijven zitten dan nodig.’

Nooit gedacht

Het leven is dus drastisch veranderd, daar kunnen we niet zo heel veel aan doen. Maar hoe voorkom je een burn-out, waar moet je alert op zijn? Carlijn: ‘Dat is best een lastige vraag. Veel mensen met een burn-out zeggen: “Ik had nooit gedacht dat dit mij zou overkomen.” Maar als ze terugkijken, dan zien ze wel een patroon. Het probleem is dat we eigenlijk allemaal wel weten wat goed voor ons is – voor de een is dat een uurtje sporten, voor de ander een avondje lui op de bank – maar dat je dit makkelijk vergeet als de stress toeneemt. Als je het bijvoorbeeld heel druk hebt op het werk, is je reactie automatisch dat je meer gaat werken. Het gezonde gedrag stel je uit. Je denkt: Sporten doe ik morgen wel weer, nu moet ik eerst die deadline halen. Vaak zie je dat zo’n patroon er langzaam insluipt. Je gaat maar door, zonder tijd te nemen om op te laden.’

Overlevingsreactie

Stress is eigenlijk een natuurlijk en gezond proces, zegt Carlijn. ‘Wanneer onze voorouders een beer tegenkwamen, zorgde de stress voor een gezonde overlevingsreactie. Bij stress treedt er namelijk een automatisch proces in werking: je lichaam zet zich in spierspanning om in actie te komen. Vroeger duurde zo’n stressmoment maar kort. Tegenwoordig worden we echter de hele tijd blootgesteld aan stresssignalen. Elk mailtje, elk bliepje van je telefoon leidt tot een reactie. We zijn continu alert en gespannen. En daardoor voelen we niet dat het niet goed met ons gaat. Totdat we echt uitvalverschijnselen krijgen.’

Evenwicht

Wil je in balans blijven, dan moet je zorgen voor evenwicht tussen inspanning en ontspanning. En tussen mentaal en fysiek bezig zijn. ‘Het is goed om af en toe bewust de tijd te nemen om je te ontspannen en je meer bewust te worden van waar je staat. Dat kan bijvoorbeeld met yoga of mindfulness’, zegt Carlijn. ‘Maar je kunt het ook wat rationeler aanpakken. Bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken dat je elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond heel bewust je laptop uitzet en die avonden te ontspannen met een boek, door te sporten of iets sociaals te doen. Zorg voor evenwicht, dat is het belangrijkste advies. Wat ook belangrijk is, is dat je keuzes gaat maken. Wat wil je met je werk, je studie en privé leven. Maak een keuze die bij je past, dat geeft rust.’

Benno over zijn droombaan: ‘Ik ben geworden wie ik ben’

20 februari 2020

Heb jij de ideale baan? En hoe heb je die droombaan gevonden? Dat vroegen we aan verschillende mensen die helemaal blij worden van hun werk. Hun verhalen lees je de komende maanden in onze blogs. Consultant Benno Gerritse bijt het spits af. ‘Ik ben geworden wie ik altijd al was.’

‘Op de middelbare school had ik een Ryam-agenda,’ vertelt Benno Gerritse (59). ‘Daar stonden van die wijze spreuken in. Eén daarvan was “Word wie je bent”, een citaat van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Ik vond het een grappige uitspraak, maar vroeg me ook af: Hoe doe je dat dan, worden wie je bent? Nu pas besef ik hoezeer die spreuk op mijzelf van toepassing is. En dat ik ben geworden wie ik altijd al was.’

Boekarest

Tegenwoordig werkt Benno als principal consultant bij Cap Gemini, een baan waarvoor hij regelmatig naar het buitenland afreist. Zo zit hij tijdens dit interview voor een paar dagen in Boekarest. We spreken hem aan het eind van zijn werkdag, terwijl hij van kantoor naar zijn hotel loopt. ‘We hebben net een nieuw systeem in gebruik genomen. Zo’n go live is altijd weer spannend, er komt veel bij kijken. Maar het is allemaal goed gegaan.’

Systeemdokter

Vol enthousiasme vertelt hij over zijn werk. ‘Dit is echt mijn droombaan. Maar toen ik op de middelbare school zat, had ik nog nooit van het beroep consultant gehoord. Dat is een van de redenen waarom ik elk jaar naar een middelbare school in Almere ga om jongeren in 4 havo en 5 vwo te vertellen over mijn werk en de keuzes die ik heb gemaakt om dit te bereiken.’ Ook Benno vond het op zijn zeventiende lastig om de juiste studiekeuze te maken. Hij twijfelde tussen geneeskunde, natuurkunde en het conservatorium. ‘Ik heb helaas last van veel interesses,’ lacht hij. Omdat hij werd uitgeloot voor geneeskunde, besloot hij natuurkunde te gaan studeren, maar later switchte hij naar bedrijfskundige informatica. ‘Arts ben ik dus nooit geworden, wel een soort systeemdokter.’

Uiteenlopende bedrijven

Want daar komt zijn werk vooral op neer, vertelt hij. ‘Als consultant heb je te maken met de implementatie van computersystemen. In mijn geval is dat SAP, een systeem dat door veel organisaties gebruikt wordt. Daardoor kom ik bij uiteenlopende bedrijven. Momenteel zit ik op een project voor Cargill, een groot internationaal bedrijf dat zaden en graan verhandelt. Maar ik heb bijvoorbeeld ook gewerkt voor het Ministerie van Defensie, de farmaceutische industrie en voor de overheid. Het leuke vind ik dat je als consultant bij het hele proces betrokken bent. Vanaf het analyseren van de huidige situatie tot aan de invoering van het nieuwe systeem. Daarvoor moet je de mensen leren kennen, begrijpen hoe ze werken en weten welke eisen er in het desbetreffende land gelden. Dat is overal weer anders, en dat maakt het werk zo boeiend.’

Droombaan

Na zijn studie in 1985 zou het nog flink wat jaren duren voordat Benno zou ontdekken dat dit zijn droombaan is. ‘Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt, in uiteenlopende functies,’ vertelt hij. Uiteindelijk trad hij in 2008 als consultant in dienst bij IBM. Zeven jaar later maakte hij de overstap naar een Israëlisch bedrijf, waar hij aan de slag ging als intern medewerker. ‘Maar op een gegeven moment begon het toch te kriebelen,’ zegt hij. ‘Ik miste de consultancy.’ Begin dit jaar plaatste hij daarom zijn cv op een vacaturesite. ‘Ik werd benaderd door Cap Gemini. En zo maakte ik dus op mijn 59e de stap terug naar mijn droombaan: consultant.’

Dakpannenfabriek

Waarom dit zijn droombaan is? ‘Het werk is dynamisch en veeleisend. Het is niet altijd makkelijk, maar geeft wel enorm veel voldoening,’ antwoordt hij. ‘En weet je wat zo grappig is? Ik realiseer me nu pas dat ik dit eigenlijk al sinds mijn jeugd heb willen doen. Als elfjarig jochie vroeg ik of ik samen met een vriendje een rondleiding kon krijgen in de dakpannenfabriek in onze woonplaats. Ik wilde weten hoe ze die dakpannen fabriceerden, ik wilde dat proces begrijpen. Toen besefte ik dat natuurlijk nog niet, maar het is precies waar ik nu ook weer zo blij van word.’

Benno’s tip

Heeft hij nog een tip voor mensen die een beroepskeuze moeten maken? ‘Ik denk dat het belangrijk is om je eerst breed te oriënteren. Bezoek verschillende opleidingen en kijk dan waar je hart sneller van gaat kloppen. Waar wil je meer van begrijpen? In welk onderwerp wil je je verder verdiepen? En als je het écht nog niet weet? Dan is een tussenjaar misschien wel een slim idee.’

Studiekeuze: pubers en kiezen

11 februari 2020

Pubers en keuzes maken

Hoe komt het nou dat het zo moeilijk is voor jongeren om een studiekeuze te maken? De hogere kosten, de opgevoerde studiedruk en het toenemende aanbod van studies hebben allemaal invloed op de studiekeuze van jongeren. Maar met name het zich nog ontwikkelende puberbrein maakt de keuze lastig.

Het puberbrein

In de puberteit maken de hersenen een groeispurt door. Juist het hersengebied dat belangrijk is voor het maken van een goede planning, de zogenaamde ‘prefrontale cortex’, is nog volop in ontwikkeling. Deze is verantwoordelijk voor intelligent en doelgericht gedrag, en het maken van moeilijke beslissingen op de lange termijn. Pubers doen liever iets op de korte termijn wat leuk is, dan iets op de lange termijn wat weinig prikkels veroorzaakt, zoals een studiekeuze maken. Deze wordt liever zo lang mogelijk uitgesteld.

Wat nog meer?

Andere factoren die de studiekeuze van jongeren beïnvloeden, zijn zaken als:

 • Goed bedoelde hulp van ouders die vaak als druk door kinderen wordt gezien, hetgeen averechts kan werken (uitstelgedrag of niet kiezen).
 • Leeftijdsgenoten die invloed hebben op het keuzeproces. Pubers willen graag ergens bij horen en kiezen daardoor dezelfde richting als hun vrienden, zonder na te denken of het bij hen past.
 • Onvoldoende begeleiding vanuit de school (door een tekort aan middelen en tijd), waardoor leerlingen niet aangezet worden tot het maken van een doordachte studiekeuze.

Tips

In ons volgende blog geven we tips hoe u, als ouder, uw kind het beste kunt begeleiden bij het maken van de juiste studiekeuze. Als u daar niet op wilt wachten dan kunt u ons altijd bellen op 020-8932754 of mailen info@kickstartcoaching.nl.

Hoe je tussenjaar nuttig in te vullen

27 januari 2020

Het lijkt erop dat het tussenjaar een trend is geworden die door weinig jongeren op een effectieve manier wordt ingevuld. Uitslapen, gamen en om wat te verdienen een bijbaantje bij de supermarkt, terwijl een tussenjaar juist bedoeld zou moeten zijn voor zelfontplooiing, oriëntatie en avontuur.

Mijn ervaring met deelnemers aan ons studiekeuzetraject is dat de laatste jaren een enorme stijging te zien is in het nemen van een tussenjaar (of twee). Redenen zijn onder andere de verdwijning van studiefinanciering, het Bindend Studie Advies en keuzestress door de grote hoeveelheid en diversiteit aan studies. Scholieren, studenten en ouders zien door de bomen het bos niet meer, en er wordt gevraagd bepalende keuzes te maken die impact hebben op de rest van je leven. Zeker na een intensief examenjaar kiezen veel geslaagden voor een tussenjaar. Daarnaast bevinden veel jongeren zich ongewenst in een tussenjaar door een verkeerde studiekeuze, door slechte oriëntatie vooraf, onrealistische voorlichting en daardoor een verkeerd beeld van de inhoud van een studie en de perspectieven op de arbeidsmarkt.

Hoe een tussenjaar in te vullen?

Een aantal tips:

 • Actief bezig zijn – liefst in de richting van een toekomstige studie, bijv. werkervaring op doen die je inzicht geeft in het werkveld waar je over nadenkt.
 • Maak een plan – maak vooraf een plan hoe je het jaar in gaat vullen. Dat helpt bij het realiseren en halen van je doelen.
 • Focus op studiekeuze – hou in je achterhoofd waarom je het tussenjaar neemt, namelijk om je meer inzichten te geven in een passende studie
 • Maak plezier – geniet van je tussenjaar en probeer er zoveel mogelijk leuke ervaringen uit te halen. Dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt, kun je vertalen naar passies en talenten.
 • Kom uit je comfortzone – Leer nieuwe dingen, bijv. door te reizen, een nieuwe taal, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Zo krijg je meer inzicht in je krachten en valkuilen.

Kickstart (in) je tussenjaar!

Bij Kickstart willen wij je helpen bij de oriëntatie van je tussenjaar, door bijvoorbeeld studiekeuze begeleiding en coaching. Wellicht heb je maar een halfjaar nodig, of weet je al goed wat je wilt, maar heb je bijv. ondersteuning nodig bij het vaststellen van je doelen. Ongeacht in welke fase van je oriëntatie- of tussenjaar je ook bent, en welke grote keuzes je ook moet maken, wij helpen jou met kiezen. Mail naar info@kickstartcoaching.nl.