Archive for the ‘Blogs’ Category

Pedro Pedro

In 2011 heb ik KickStart opgericht omdat ik zag dat veel mensen worstelden met hun studie- en loopbaankeuzes, terwijl dit ook een mooi en leerzaam traject kan zijn. Daarvoor was ik jarenlang actief als freelance loopbaan- en studiekeuze-coach en trainer. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze!

8 oktober 2020

Voor numerus fixus studies (opleidingen met teveel studenten) hebben hogescholen en universiteiten hun eigen selectieprocedures. Deze decentrale selectie begint vanaf 15 januari, dus voor deze deadline moet je voor een dergelijke studie ingeschreven staan. Als jij nog blanco bent qua studiekeuze weet je nog niet of jouw toekomstige studie een selectie heeft. Dit betekent dus dat je nu aan de slag moet met je studiekeuze oriëntatie, zodat je in november en december door het bezoeken van (online) open dagen en meeloop dagen een definitieve keuze kan maken. Dan ben je op tijd ingeschreven voor de juiste studie.

Zo werkt het

Het werkt als volgt: studenten mogen zich voor twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde geldt dit niet.

Gevolg

Het aanmelden moet dus een stuk vroeger, namelijk vóór 15 januari 2020 (ip.v. 1 mei). Als vervolgens blijkt dat er inderdaad te veel mensen zich hebben ingeschreven, komt er een selectie. De uitslag van die selectie volgt op 15 april. Studenten die niet zijn toegelaten, komen op een wachtlijst te staan en worden alleen nog geplaatst als geselecteerde studenten afvallen. Intussen kunnen zij zich inschrijven voor een studie zonder selectie voor 1 mei.

Positieve ontwikkeling

Hogescholen en universiteiten met numerus fixus opleidingen kijken nu niet alleen meer naar cijfers, zoals met een centrale selectie het geval was, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een toets, rollenspel of gesprek. Gunstig dat je nu zelf in de hand hebt of je wordt aangenomen of niet. Want dingen aan het toeval overlaten is natuurlijk prima, maar niet als het gaat om je toekomst.

Verzin een plan B

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je toch niet wordt toegelaten voor de opleiding van je dromen. Zorg daarom dat je een plan B hebt. Liefst eentje die in lijn ligt met je studie uit plan A. Wil je volgend jaar dus nog een keer de decentrale selectie van geneeskunde proberen, is bio-medische wetenschappen om het jaar te overbruggen een betere keuze dan Nederlandse taal en cultuur.

Heb je nog geen idee of je geneeskunde, AMFI of een andere studie wilt gaat doen? Volg een (online) studiekeuze training of individueel coachingstraject bij KickStart en zorg dat je echt goed voorbereid naar de open dagen dit najaar gaat.

Kosteloos loopbaantraject / ontwikkeladvies

5 oktober 2020

Kickstart-zo-maak-je-je-huidige-baan-leefbaar

Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen per 1 december kosteloos een loopbaantraject / ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Daarmee krijgen mensen zicht op de mogelijkheden die er voor hen zijn op de huidige arbeidsmarkt. Is het nodig om je bij te scholen, liggen er voor jou kansen in een andere sector of zit je goed op je plek? Dat zijn vragen waar de loopbaanadviseur mee kan helpen. Mensen kunnen zich daardoor beter voorbereiden op een mogelijke overstap naar ander werk.

Gevolgen van Corona

Door de coronacrisis verandert de economie namelijk fors. Werk wordt vaker digitaal uitgevoerd, er komen nieuwe banen bij en tegelijkertijd zijn er banen die verdwijnen. Het kabinet wil mensen helpen om zich aan te passen aan die nieuwe realiteit.

Hoe werkt het?

In het ontwikkeladvies krijgen mensen zicht op de arbeidsmarktkansen die er in deze crisis voor hen zijn. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een ontwikkelplan mee, waarin acties staan die iemand kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Iedereen tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan gebruikmaken van deze mogelijkheid. Om mee te doen, hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een loopbaanadviseur bij hen in de buurt. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie verder af.

Kosteloos loopbaantraject bij KickStart 

Door deze overheidssubsidie kun je vanaf 1 december ’20 kosteloos een online loopbaan- of persoonlijk ontwikkeltraject bij ons volgen (t.w.v. €700,-).

Wat krijg je in dit traject:

 • 1-op-1 begeleiding
 • 4 uren online coaching
 • Een profielschets (inzicht in persoonlijkheid, talenten en drijfveren)
 • Een arbeidsmarktscan
 • Een persoonlijk ontwikkelplan
 • Toegang tot uitgebreide beroepen- en opleidingsdatabase
 • Aanvullende opdrachten (optioneel)
 • Gerichte hulp bij het vinden van een nieuwe baan of bij de juiste ontwikkeling in je huidige baan.

Je kan hiervoor contact opnemen via mail info@kickstartcoaching.nl of telefonisch 06-43010786 (Pedro). 

Een succesvol outplacementtraject? Dat begint met persoonlijke aandacht.

12 juni 2020

Een succesvol outplacementtraject? Dat begint met persoonlijke aandacht.

Als werkgever heb je ongetwijfeld een goed HRM-beleid opgesteld met daarin een plan voor outplacement. Je wilt je werknemers bij ontslag of reorganisatie begeleiden naar een baan die volledig bij hen past. Of je wilt hen een concreet plan bieden, waarmee ze kans van slagen hebben. Maar hoe begin je? Wat kun je zelf doen? En wat besteed je uit? Wij denken dat een succesvol outplacementtraject begint met persoonlijke aandacht.

Goed traject, goed imago

Uit diverse onderzoeken blijkt dat medewerkers die een succesvol outplacementtraject doorliepen – dus een passende baan vonden – veelal de persoonlijke betrokkenheid en zorg van hun ex-werkgever als pluspunten benoemden. Met een goed traject geeft de ex-werkgever hen de regie in handen om met een positief gevoel naar een nieuwe werkgever te vertrekken. Deze aandacht zal ook door de achterblijvers, klanten en andere betrokkenen worden gezien. Kortom, een goed traject is ook goed voor het imago van jouw organisatie, zowel in- als extern.

Persoonlijke aandacht bij outplacement

Je wilt je werknemers bij ontslag of reorganisatie begeleiden naar een baan die bij hen past en start een outplacementtraject. Hoe je dat goed aanpakt, hebben we in grote lijnen voor je op een rijtje gezet.

1. Blik op het heden

Na het slechtnieuwsgesprek moet er ruimte zijn om te kunnen accepteren dat de loopbaan bij het bedrijf is beëindigd of zal eindigen. Persoonlijke gesprekken zijn in deze fase noodzakelijk om het traject tot een positief einde te kunnen brengen. Je neemt op die manier onuitgesproken frustraties en daarmee barrières weg. Pas na deze stap kan de werknemer verder kijken en zich op de toekomst richten.

2. Blik op heden en toekomst

Wat wil je en wat kun je? Dat zijn nu de belangrijkste vragen die je tijdens het gesprek aan de kandidaten stelt. Dit is ook het moment om wetenschappelijke testen af te nemen om op die manier de wensen, talenten en kwaliteiten inzichtelijk te maken.

3. Blik op mogelijkheden

Met de kennis over zichzelf kunnen kandidaten bewuster solliciteren. Voor sommige kandidaten is praktische hulp bij solliciteren waardevol. Bijvoorbeeld: hoe stel je een CV op of welke gesprekstechnieken kunnen zij toepassen. Juist in deze fase van het traject is opnieuw die persoonlijke aandacht en begeleiding belangrijk. Zijn assessments nodig? Ook dan kun je hier de juiste hulp bieden.

Onze hulp nodig?

Zeker voor het MKB is het interessant om een outplacementtraject te laten uitvoeren door een externe partij. Dat doen wij graag voor je. We kunnen alle stappen uit handen nemen of onderdelen.

Wij geloven erin dat als kandidaten zich beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Juist onze externe rol is leidend bij het maken van die juiste keuzes en bij het zichtbaar maken van talenten en kwaliteiten. Onze aanpak is gericht op de persoon. Zo spreken we ook ons eigen netwerk aan om mensen bijvoorbeeld te laten praten met iemand die al een functie heeft die de kandidaat ambieert.

Kunnen wij je helpen bij het outplacementtraject? Neem dan contact met ons op. klik hier voor meer info op onze website.

Haal de deadline van 1 juni, met dit gratis online studiekeuze programma!

24 april 2020

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

De aanmeld-deadline voor studies is opgeschoven naar 1 juni. Dat geeft je meer ruimte om te kiezen nu de universiteiten en hogescholen gesloten zijn. Als je je niet voor 1 juni aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je keuze, mis je de boot voor het naderende studiejaar. Wil je dit voorkomen? Loop je totaal vast en zie je even niet meer hoe je tot een gedegen keuze komt? Dan helpen wij je uit de brand. Stap 1 is beginnen. Simpelweg beginnen. De rest volgt vanzelf. Hoe? Dat vertellen we je hier.

Maar ik weet het écht niet…

Je wilt absoluut studeren maar komt niet uit een passende keuze? Dan is ons advies dat je probeert om de deadline even los te laten. Je steeds focussen op die datum, is mogelijk een stagnerende factor. Bovendien is het belangrijk dat je weet dat je ook na 1 juni nog tot de aanvang van het nieuwe studiejaar kunt wisselen van studiekeuze. Geeft dat wat adem? Dan is het nu tijd voor de juiste stappen.

Stap 1

Als je je wilt inschrijven heb je voor je aanmelding een DigiD-wachtwoord nodig. Het aanvragen neemt zo’n vijf werkdagen in beslag. Zonder wachtwoord kun je je niet inschrijven voor een studie. Dus, heb je er geen? Dan vraag je nu meteen je wachtwoord aan.

Stap 2

Nu is het tijd om proberen na te denken over wat bij jou past. Ben je onderzoekend? Analyserend? Praktisch? Theoretisch? Iemand die graag met mensen werkt? Of kun je dat beter in je eentje? Zet dit op papier.

Stap 3

Vraag anderen wat zij van jou vinden. Je vrienden. Je collega’s van dat bijbaantje. Je familieleden. Een docent. Hebben zij wellicht zelfs een studievoorstel? Kennen zij mensen die jou meer over een studie kunnen vertellen? Maak gebruik van hun kennis.

Stap 4

Met de inzichten van jezelf en anderen, heb je nu een beter beeld van wie je bent. Link dit aan de opleidingen die daarbij passen. Op bijv. de websites studiekeuze123.nl en studiekeuze.qompas.nl vind je informatie over alle opleidingen.

Stap 5

Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden. Dat is vooral verstandig als je nog niet helemaal weet wat je wilt doen. Inschrijven doe je via Studielink. Let op: niet alle opleidingen zijn vrij toegankelijk. Bijna alle opleidingen werken met een Studiekeuzecheck. Hiermee controleren instellingen of de studie wel bij je past. Maar nog belangrijker: jij dus ook! Bij sommige instellingen is deze Studiekeuzecheck verplicht.

Schrijf je ook in als je (nog) niet zeker bent!

Want zoals eerder gezegd, na 1 juni heb je nog tot het begin van het nieuwe studiejaar de kans om te wisselen van keuze. Schrijf je dus altijd in en zorg dat je in de tussentijd je keuze wel helder krijgt. Wil je daarbij professionele hulp? Dan kun je deelnemen aan een training of kiezen voor een individuele coachsessie.

[NIEUW] Gratis online studiekeuze programma

Om scholieren en studenten (en hun ouders) die vastzitten alvast op weg te helpen hebben we een volledig E-learning programma gemaakt. Hiermee kun je zelf, in je eigen tijd en in je eigen tempo jouw studiekeuze maken. Stap voor stap doorloop je een programma dat je brengt bij jouw STUDIE TOP-3 en een actieplan om aan de slag te gaan! Tot 1 juni stellen we dit programma als try-out GRATIS beschikbaar voor alle studiekiezers en hun ouders nu en er geen ‘live’ open dagen meer zijn. Veel plezier!

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

14 april 2020

Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en richtingen en hogescholen en universiteiten en wat past er dan bij mij en wat gaan mijn vrienden doen, of toch een tussenjaar of werken etc. etc. etc?? Zoveel vragen die er op jongeren afkomen na het behalen van het eindexamen. Laat staan op dit moment in corona-tijd nu alle hogescholen en uni’s gesloten zijn, er geen open dagen meer zijn, scholieren onverwacht vroeg geslaagd zijn, een tussenjaar op de tocht komt door reisverbod etc. etc. Wie door de bomen het bos niet meer ziet en als ouder graag zijn of haar kind wil helpen, kan op maandag 20 april terecht in ons webinar. We geven antwoorden op al jouw vragen en leggen uit hoe jij jouw kind kan helpen om te kiezen! Hieronder vind je extra informatie over wat er nu speelt bij een studiekeuze.

Onverwacht geslaagd

Geen centrale examens dit jaar! Ineens zijn er leerlingen op de middelbare school geslaagd, zonder examen te hoeven doen. Sommigen zijn blij, met ‘lekker veel vrij’ en anderen vinden het jammer dat ze hun schooltijd niet af kunnen sluiten met echte examens. En hoe gaan leerlingen die nu onvoldoende staan, dit ophalen? Dit heeft ook gevolgen voor een vervolgopleiding.

Aanmelddatum hogescholen en universiteiten uitgesteld naar 1 juni

Onderwijsminister Slob heeft dinsdag ook bekendgemaakt te onderzoeken hoe de overgang van de middelbare school naar het vervolgonderwijs zo soepel mogelijk kan verlopen. De aanmeldingsdeadline voor hogescholen en universiteiten is in elk geval verplaatst van 1 mei naar 1 juni. Dit moet leerlingen meer ruimte geven voor het kiezen van een studie.

Online open dagen

Maar hoe kun jij je goed oriënteren op een studie, nu universiteiten en hoge scholen gesloten zijn? In één van onze vorige blogs hebben we beschreven hoe je ook online een studiekeuze kunt maken, bijv. online open dagen en online proefstudeer-sessies.

Hoe kies je

Een goede studiekeuze begint met het uitzoeken van wie je jij bent, als persoon, met welke kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Als je dat duidelijk hebt, kun je bewust en gericht gaan kijken welke vervolgopleiding het beste bij jou past.

Veel vragen? Meld je aan voor het studiekeuze webinar [20 april 20:00]

Door deze nieuwe situatie ontstaan er veel vragen en moeten leerlingen ineens versneld en op andere manieren een studiekeuze maken. Wij willen, als studiekeuze-experts, graag helpen en organiseren daarom op maandag 20 april van 20:00 tot 21:30 een studiekeuze webinar. Via onderstaand formulier kun jij je hiervoor aanmelden en alvast jouw vragen stellen (let op! autoreply met zoom-link kan in spam belanden). Tot maandag.

Ineens geslaagd! Wat nu? Gratis online studiekeuze vragensessie [30 maart 10:00]

24 maart 2020

Geen centrale examens dit jaar! Ineens zijn er leerlingen op de middelbare school geslaagd, zonder examen te hoeven doen. Sommigen zijn blij, met ‘lekker veel vrij’ en anderen vinden het jammer dat ze hun schooltijd niet af kunnen sluiten met echte examens. En hoe gaan leerlingen die nu onvoldoende staan, dit ophalen? Dit heeft ook gevolgen voor een vervolgopleiding.

Gevolgen voor vervolgopleiding

Op de site van de overheid staat hierover: ‘In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding. Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.’

Aanmelddatum hogescholen en universiteiten uitgesteld

Onderwijsminister Slob heeft dinsdag ook bekendgemaakt te onderzoeken hoe de overgang van de middelbare school naar het vervolgonderwijs zo soepel mogelijk kan verlopen. De aanmeldingsdeadline voor hogescholen en universiteiten is in elk geval verplaatst van 1 mei naar 1 juni. Dit moet leerlingen meer ruimte geven voor het kiezen van een studie.

Online open dagen

Maar hoe kun jij je goed oriënteren op een studie, nu universiteiten en hoge scholen gesloten zijn? In één van onze vorige blogs hebben we beschreven hoe je ook online een studiekeuze kunt maken, bijv. online open dagen en online proefstudeer-sessies.

Hoe kies je

Een goede studiekeuze begint met het uitzoeken van wie je jij bent, als persoon, met welke kwaliteiten, valkuilen en drijfveren. Als je dat duidelijk hebt, kun je bewust en gericht gaan kijken welke vervolgopleiding het beste bij jou past.

Veel vragen? Gratis online studiekeuze vragensessie [30 maart 10:00]

Door deze nieuwe situatie ontstaan er veel vragen en moeten leerlingen ineens versneld en op andere manieren een studiekeuze maken. Wij willen, als studiekeuze-experts, graag helpen en organiseren daarom op maandag 30 maart van 10:00 tot 10:40 een eerste gratis studiekeuze vragensessie. Via onderstaand formulier kun jij je hiervoor aanmelden en alvast jouw vragen stellen (let op! autoreply met zoom-link kan in spam belanden). Tot maandag.

Persoonlijke kansen die er juist nu voor jou ontstaan

19 maart 2020

Na de 3e ‘home schooling’ dag, zie ik meerdere kansen die de huidige omstandigheden bieden:

 1. Home schooling; Meer tijd met je kids
 2. Meer tijd voor (lang vergeten) hobby’s
 3. Creativiteit en online kansen
 4. Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling

1. Home schooling; meer tijd met je kids

Allereerst heb ik nauw contact met mijn kinderen, zie nu zelf waar ze allemaal mee bezig zijn op school en we hebben er 3 best leuke dagen op zitten. We hebben als gezin (mijn vrouw, ik en onze tweeling jongens van 8) een dagprogramma gemaakt waarin naast lessen ruimte is voor sporten, buiten zijn, iets leuks doen en muzikale en creatieve activiteiten. Mijn vrouw en ik vullen wisselend de rol van juf of meester in, zodat we ook nog ons eigen werk kunnen doen. De jongens zijn super enthousiast en willen de hele dag aan de slag met hun schoolwerk, waardoor we te snel door de weektaken van school heen gaan. Een positieve uitdaging! Ik zie hier meteen een creatieve oplossing voor de problemen in het onderwijs (zoals het lerarentekort). Als ouders nu full time thuisonderwijs kunnen verzorgen, dan kan dat zeker 1 dag per week als de scholen weer open gaan.

2. Meer tijd voor (lang vergeten) hobby’s

Daarnaast zie ik mensen in mijn omgeving lang vergeten hobby’s oppakken, nu er zeeën van tijd zijn ontstaan. Zo heeft een vriend van mij zijn elektrische gitaar weer van zolder gehaald en is een ander uitgebreid in zijn huis aan het klussen. Tevens zie ik mensen nieuwe hobby’s en cursussen oppakken, opruimen en boeken uitlezen die al lang in de kast staan.

3. Creativiteit en kansen

Mijn werk als loopbaan– en studiekeuze-adviseur en talentcoach heb ik creatief ingericht en doe coachingsessies nu online. Ik was al bezig met het maken van een online training- en coachingsprogramma en daar ontstaan nu versneld kansen. Niet alleen omdat mensen liever thuis willen blijven, maar zo kan ik ook makkelijk mensen helpen die verder weg wonen. Ik zie allerlei online kansen om mij heen ontstaan, zoals online trainingen, seminars, open dagen en werkoverleggen. Naast meer efficiëntie is dit uiteraard ook milieuvriendelijk.

4. Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling

De ontstane tijd levert ook de mogelijkheid op om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke ontwikkeling. Wellicht ben je hier door een drukke baan niet aan toe gekomen en nu is hier ineens een onverwachte rustperiode. Gebruik deze periode om ook tot rust te komen en weer even naar jezelf te kijken en naar zaken als: zit ik nog op de goede weg, doe ik nog de dingen waar ik energie van krijg, handel ik naar mijn talenten en doe ik hetgeen ik echt belangrijk vind in mijn leven.

Als talentcoach help ik jou om je volle potentie te benutten, je doelen te realiseren en het maximale uit jouw leven en werk te halen, zodat je iedere dag met voldoening afsluit.

Geen open dagen meer! Maak nu online de juiste studiekeuze.

17 maart 2020

Universiteiten en hbo’s zijn tot minimaal 6 april dicht. Daardoor zijn er geen open dagen, meeloop dagen en proefstudeer dagen meer, waardoor het lastig is om je echt goed te oriënteren op een studie. Er zijn wel verschillende online studiekeuze mogelijkheden, om een beter beeld te krijgen van universiteiten hoge scholen en specifieke studies, die al bestonden voor het corona virus.

Virtueel oriënteren

Zo bestaat er de virtuele campustour van de Radboud Universiteit Nijmegen, om vooral internationale studenten een indruk te geven van de sfeer en studiemogelijkheden. En heeft de WUR in Wageningen een online bachelor open dag op 21 maart ’20. Universiteiten in Nederland experimenteren sinds 2015 met online oriëntatie tools en is een virtuele campus – een digitale plattegrond, al dan niet aangevuld met informatietekstjes, 360-gradenvideo’s en filmpjes – inmiddels vrij gebruikelijk en kun je in Twente de campus verkennen met een geanimeerde drone.

Online studiekeuze programma’s

KickStart Coaching sluit bij deze trend aan door het aanbieden van online studiekeuze programma’s. De inhoud en aanpak hiervan is hetzelfde als face to face coaching- en trainingstrajecten, maar vindt dan plaats via videobellen (skype, faceTime, etc.).

Hoe werkt het?

 • Je krijgt vooraf de opdrachten en werkmap gemaild (map kan ook per post),
 • De studiekeuze testen (over persoonlijkheid, talenten, valkuilen, drijfveren, interesses en concrete studies) maak je thuis in een online testomgeving,
 • De coaching-/trainingsgesprekken vinden plaats via videobellen (bijv. skype of facetime),
 • Een samenvatting en rapportages worden per mail nagestuurd.
 • Indien nodig krijg je extra tussentijdse thuisopdrachten voor optimaal resultaat,
 • Studiekiezers die hiervan gebruik willen maken bieden wij 25% korting op al onze studiekeuze trajecten.

De juiste keuze voor 1 mei ’20

Nu de universiteiten en hbo’s gesloten zijn, kun je toch voor 1 mei een keuze maken voor een studie waar je echt gemotiveerd voor bent, door gebruik te maken van legio online tools. Hiermee krijg jij een helder inzicht in studies, onderwijsaanpak, de sfeer op de campus en kun je bewust kiezen. Wil je daarbij professionele hulp? Dan kun je (online) deelnemen aan onze training of kiezen voor een individuele coachsessie.

Zo sleep je die droombaan binnen

6 maart 2020

Kickstart-solliciteertips

In deze blog geven wij je houvast tijdens het zoeken naar een baan. Vind je een vacature waar je geknipt voor bent? Super! Snel reageren. Maar hoe pak je je sollicitatie het beste aan?

Netwerk

In ons vorige blog gaven we het belang van een goed netwerk al aan. Een kop koffie drinken is een laagdrempelige manier om jezelf te presenteren en te kijken of jullie een goede match zijn. Via internet een vacature gevonden? Kijk via Facebook, LinkedIn of de website van het bedrijf of je mensen kent die bij het bedrijf werken en laat hen weten dat je solliciteert. Zo komt jouw cv wellicht bovenaan de stapel te liggen, mét een goed woordje erbij.

Stand out from the crowd

Je bent niet de enige die reageert, dus is het belangrijk om eruit te springen. Geef je mailtje daarom een origineel onderwerp. Dus geen ‘Sollicitatie communicatiemedewerker bedrijf X’ maar ‘Communicatietijger zoekt uitdaging om tanden in te zetten’. Laat je fantasie de vrije loop. Kijk ook kritisch naar je cv; dit dient een mooie, originele en printvriendelijk A4’tje met foto te zijn. Begin je motivatiebrief met een catchy, triggerende alinea, waarna je ingaat op je vaardigheden. Vergeet niet te vermelden waarom je nu juist bij dit bedrijf aan de slag wilt en vooral: wat en hoe jij iets toevoegt.

Het vervolg

Krijg je geen ontvangstbevestiging of hoor je een tijd lang niets? Wees niet bang om te bellen en te vragen naar het vervolgtraject. Het kan echt geen kwaad dat ze jouw stem horen, het laat zien dat je de baan echt graag wil en assertief bent aangelegd.

Op gesprek

Mag je op gesprek komen? Wat goed! Ga goed verzorgd, met een nette outfit én een goede voorbereiding de deur uit. Bedenk vast welke vragen je kan verwachten en oefen je antwoorden. Beantwoord de vraag: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ bijvoorbeeld niet met ‘Op wereldreis’. Het bedrijf zal geen energie willen steken in jouw ontwikkeling en zo kan je een tweede gesprek wel vergeten. Aan het einde van het gesprek is er vaak ruimte voor jouw eigen vragen. Bedenk die van tevoren. Maar let op: wacht met vragen als ‘Hoe zit het hier met vakantiedagen?’ tot de onderhandelingen over je contract.

Door deze tips je droombaan binnengehengeld? Top! Maar als je denkt dat die baan een eindstation is, heb je het mis. Hoe dat precies zit leggen we in een volgende blog uit.

Heb jij moeite met beroepskeuze? Wil je een carrièreswitch? Of ben je gewoon niet happy in je huidige baan? Nooit meer lood in je schoenen op maandagochtend begint hier!

Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze?

3 maart 2020

Kun jij je nog herinneren hoe lastig je het vond om keuzes te maken toen je zo oud was als je kind? Vond je het irritant als je ouders zich er mee bemoeiden? Of vond je het eigenlijk wel fijn om hen als een klankbord in te zetten? Wat jouw eigen ervaringen ook zijn, uit diverse onderzoeken blijkt dat jongvolwassenen wel degelijk willen sparren met hun ouders. Ja, ook over de juiste studiekeuze.

Wat kun jij doen?

Worstelt jouw kind met het vinden van de juiste keuze? En wil jij ontzettend graag helpen om zijn of haar weg te vinden in de wirwar van het aanbod? Dan is er een aantal simpele manieren om er wel voor je kind te zijn, zonder dat je de weg volledig uitstippelt.

 • Adviseer om in ieder geval drie opleidingen daadwerkelijk te bezoeken. Een aantal opleidingen heeft zogenoemde meeloopuren voor ouders. Als dit mogelijk is, raden wij aan dit te doen.
 • Sowieso is meegaan naar een Open Dag een pre. Spreek met je dochter of zoon af waar jij op zal letten. Bijvoorbeeld alleen de praktische zaken, zoals studiebelasting, masters of huisvestingsmogelijkheden. Zo kun je op de achtergrond van hulp zijn, als coachende ouder.
 • Stel voor om samen sites te bekijken van de opleidingen van voorkeur. Wist je dat je je bij een aantal opleidingen ook online kunt aanmelden voor een proefstudie? Dat kan bijvoorbeeld bij de universiteit van Wageningen en Groningen. Doe het wel snel, want de data van proeflessen zijn al in maart van dit jaar.
 • Stimuleer je kind om door te vragen en kritisch te zijn. Is dit de studie die ik wil? Die echt bij mij past? Jij kent hem of haar als geen ander. En kunt zonder strenge sturing wel ogen openen en laten zien waar talenten en valkuilen liggen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Schakel mensen in die jouw kind kennen. Of vraag rond in je netwerk welke mensen eventueel dezelfde studie hebben gedaan waar de interesse ligt. Of het beroep hebben waar hij of zij aan denkt. En kun je je kind lastig bereiken? Of vind je het fijn om nog meer zekerheid te bieden. Dan kun je ook kiezen voor een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching.