Een studiekeuze maken in 5 stappen

Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en dat geeft druk om te kiezen! Als je je niet voor deze deadline hebt ingeschreven, kun je de boot missen voor het naderende studiejaar.

Wil je dit voorkomen? Loop je totaal vast en zie je even niet meer hoe je tot een gedegen keuze komt? Dan helpen wij je uit de brand. Stap 1 is beginnen. Simpelweg beginnen. De rest volgt vanzelf. Hoe? Dat vertellen we je hier.

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maar ik weet het écht niet…

Je wilt absoluut studeren maar komt niet uit een passende studiekeuze? Dan is ons advies dat je probeert om de deadline even los te laten. Je steeds focussen op die datum, is mogelijk een stagnerende factor. Bovendien is het belangrijk dat je weet dat je nog tot de aanvang van het nieuwe studiejaar kunt wisselen van studiekeuze. Geeft dat wat adem? Dan is het nu tijd voor de juiste stappen.

Stap 1: Vraag je wachtwoord aan voor DigiD

Als je je wilt inschrijven heb je voor je aanmelding een DigiD-wachtwoord nodig. Het aanvragen neemt zo’n vijf werkdagen in beslag. Zonder wachtwoord kun je je niet inschrijven voor een studie. Dus, heb je er geen? Dan vraag je nu meteen je wachtwoord aan.

Stap 2: Kijk heel goed wat bij jou past

Nu is het tijd om proberen na te denken over wat bij jou past. Ben je onderzoekend? Analyserend? Praktisch? Theoretisch? Iemand die graag met mensen werkt? Of kun je dat beter in je eentje? Zet dit op papier.

Stap 3: Vraag aan je vrienden en familie wat bij jou past

Vraag anderen wat zij van jou vinden. Je vrienden. Je collega’s van dat bijbaantje. Je familieleden. Een docent. Hebben zij wellicht zelfs een studievoorstel? Kennen zij mensen die jou meer over een studie kunnen vertellen? Maak gebruik van hun kennis.

Stap 4: Probeer de inzichten van jezelf te koppelen aan opleidingen

Met de inzichten van jezelf en anderen, heb je nu een beter beeld van wie je bent. Link dit aan de opleidingen die daarbij passen. Op bijv. de websites studiekeuze123.nl en studiekeuze.qompas.nl vind je informatie over alle opleidingen.

Stap 5: Meld je aan voor maximaal 4 studies

Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden, waarvan 2 numerus fixus studies. Dat is vooral verstandig als je nog niet helemaal weet wat je wilt doen. Inschrijven doe je via Studielink. Let op: niet alle opleidingen zijn vrij toegankelijk. Bijna alle opleidingen werken met een Studiekeuzecheck. Hiermee controleren instellingen of de studie wel bij je past. Maar nog belangrijker: jij dus ook! Bij sommige instellingen is deze Studiekeuzecheck verplicht.

Schrijf je ook in als je (nog) niet zeker bent!

Want zoals eerder gezegd, heb je nog tot het begin van het nieuwe studiejaar de kans om te wisselen van keuze. Schrijf je dus altijd in en zorg dat je in de tussentijd je keuze wel helder krijgt. Wil je daarbij professionele hulp? Dan kun je deelnemen aan een van onze individuele studiekeuze trajecten.

Hulp nodig bij een studiekeuze maken?

Om scholieren en studenten (en hun ouders) die vastzitten alvast op weg te helpen hebben we een volledig E-learning programma gemaakt. Hiermee kun je zelf, in je eigen tijd en in je eigen tempo jouw studiekeuze maken. Stap voor stap doorloop je een programma dat je brengt bij jouw STUDIE TOP-3 en een actieplan om aan de slag te gaan! Nu stellen we dit programma voor maar €9,95 beschikbaar voor alle studiekiezers en hun ouders. Veel plezier!