Valkuilen bij het maken van een studiekeuze

Het maken van een studiekeuze is een belangrijke keuze in het leven en moet daarom met veel zorg en aandacht worden genomen. Als het gaat om keuzes maken heeft iedereen zijn eigen valkuilen. Waar de één veel te snel een beslissing neemt, denkt de ander veel te veel na waardoor er veel tijd overheen gaat voordat de keuze wordt gemaakt. Om deze valkuilen te vermijden is het belangrijk om te weten wat een valkuil zou kunnen zijn. Hieronder worden daarom de meest voorkomende valkuilen benoemd.

Kickstart-valkuilen-bij-het-maken-van-een-studiekeuze

Haast

Als scholier word je al vanaf de brugklas herinnerd aan het feit dat je een studiekeuze moet maken. Dit kan een hoop druk met zich meebrengen en door het vele herhalen kan er zelfs een negatieve associatie ontstaan met het kiezen van een studie. Om er van af te zijn hebben sommigen daarom de neiging om iets te kiezen wat ze ‘wel oké’ lijkt zonder zich echt te verdiepen. Maar haastige spoed is écht zelden goed: Het maken van een goede keuze kost nou eenmaal tijd. Het kost echter nog veel meer tijd (en geld) als je een verkeerde keuze maakt. Ga daarom naar open dagen, schrijf je in voor een meeloop dag, bestudeer de studiegids en praat met studenten die de opleiding volgen.

Gebrek aan zelfkennis

Om een goede studiekeuze te maken is het belangrijk dat je eerst jezelf goed kent. Jouw interesses, persoonlijkheid, waardes en talenten zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een studie. Door dit helder te krijgen ontstaan criteria waaraan je een opleiding kan toetsen.

Uitstelgedrag

Als je niet weet wat je wilt of je de keuze moeilijk vindt om te maken is het heel verleidelijk om het keuzemoment voor je uit te schuiven. Het effect hiervan is dat de druk steeds groter wordt, wat weer niet bevorderlijk is voor het maken van een juiste keuze. Begin daarom op tijd met oriënteren. Mocht je er echt niet zelf uitkomen geef dit dan tijdig aan bij je ouders en/of je decaan van school. Zij helpen je heel graag verder!

Te veel of weinig naar anderen luisteren

Anderen weten soms beter wat bij jou past dan jijzelf. Vraag daarom aan mensen die dicht bij je staan wat zij jou zien doen in de toekomst en waarom. Pas wel op dat ze je niet gaan sturen. Jij bent degene die drie tot vier jaar de studie moet volgen. Zorg dus wel dat het jouw keuze is en niet die van je omgeving.

Te hoge eisen aan een studie stellen

De perfecte studie bestaat helaas niet. Welke keuze je ook maakt, er zitten altijd voor- en nadelen aan verbonden. Ook biedt geen enkele studie het perfecte toekomstperspectief. De hogescholen en universiteiten kunnen per slot van rekening niet weten hoe de wereld er over vijf jaar uit ziet.

Om verkeerde redenen kiezen

Als je je bij de keuze voornamelijk laat leiden door factoren als beroepsperspectieven, familietraditie, het geld dat je kunt verdienen en status, dan kan het een lange reis worden naar je diploma. Houd met deze argumenten rekening als ze voor jou belangrijk zijn, maar zorg er vooral voor dat de studie je interesseert en bij je past.

Door je bewust te worden van deze valkuilen is het makkelijker om ze te vermijden. Vind je dat lastig? Dan is misschien studiekeuzebegeleiding iets voor jou. Hierbij ga je, gebaseerd op jouw interesses, persoonlijkheid, waardes en talenten, gegarandeerd met een Studie TOP-3 naar huis!

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen