Tussenjaar, een modeterm?

Het lijkt erop dat het tussenjaar een trend is geworden die door weinig jongeren op een effectieve manier wordt ingevuld. Uitslapen, gamen en om wat te verdienen een bijbaantje bij de supermarkt, terwijl een tussenjaar juist bedoeld zou moeten zijn voor zelfontplooiing, oriëntatie en avontuur.

De laatste jaren is een enorme stijging te zien in het nemen van een tussenjaar (of twee). Redenen zijn onder andere:

  1. De verdwijning van studiefinanciering, het Bindend Studie Advies en keuzestress door de grote hoeveelheid en diversiteit aan studies.

Scholieren, studenten en ouders zien door de bomen het bos niet meer, en er wordt gevraagd bepalende keuzes te maken die impact hebben op de rest van je leven.  Zeker na een intensief examenjaar kiezen veel geslaagden voor een tussenjaar.

 2. Daarnaast bevinden veel jongeren zich ongewenst in een tussenjaar door een verkeerde studiekeuze, door slechte oriëntatie vooraf, onrealistische voorlichting en daardoor een verkeerd beeld van de inhoud van een studie en de perspectieven op de arbeidsmarkt.

Hoe een tussenjaar in te vullen?

Een aantal tips:

Actief bezig zijn – liefst in de richting van een toekomstige studie, bijv. werkervaring op doen die je inzicht geeft in het werkveld waar je over nadenkt.
Maak een plan – maak vooraf een plan hoe je het jaar in gaat vullen. Dat helpt bij het realiseren en halen van je doelen.
Focus op studiekeuze – hou in je achterhoofd waarom je het tussenjaar neemt, namelijk om je meer inzichten te geven in een passende studie
Maak plezier – geniet van je tussenjaar en probeer er zoveel mogelijk leuke ervaringen uit te halen. Dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt, kun je vertalen naar passies en talenten.
Kom uit je comfortzone – Leer nieuwe dingen, bijv. door te reizen, een nieuwe taal, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Zo krijg je meer inzicht in je krachten en valkuilen.

Ontdek wat jij echt leuk vindt om te doen!

Bij Kickstart willen wij je helpen bij de oriëntatie van je tussenjaar, door bijvoorbeeld studiekeuze begeleiding en coaching. Wellicht heb je maar een halfjaar nodig, of weet je al goed wat je wilt, maar heb je bijv. ondersteuning nodig bij het vaststellen van je doelen. Ongeacht in welke fase van je oriëntatie- of tussenjaar je ook bent, en welke grote keuzes je ook moet maken, wij helpen jou met kiezen.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen