Tien tips voor een open dag/meeloop dag

Als je een paar studies hebt gekozen die jou interessant lijken en die bij jou passen (bijv. na een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching), is het van belang om in de praktijk te ontdekken of deze studies jou aanspreken, hoe het onderwijsprogramma in elkaar zit en hoe de sfeer is. Meeloop dagen geven hiervan een nog beter beeld, omdat je dan van studenten 1-op-1 de ‘ins & outs’ te horen krijgt. Om goed voorbereid hier naar toe te gaan, geven we je hieronder 10 essentiële tips:

1: Zoek naar een overzicht van alle open- en meeloopdagen!

Op www.universitairebachelors.nl en www.hbobachelors.nl kun je een compleet overzicht vinden van alle open dagen en meeloop dagen. Kijk hiervoor ook eens op: www.studiekeuze123.nl.

2: Vraag aan docenten & studenten wat je wil weten

Stel vragen aan docenten, studieadviseurs en studenten. Knoop gesprekken aan en vraag wat je wilt weten. Je krijgt hierdoor veel meer informatie dan alleen wat er in de brochures te lezen valt.

3: Vraag over de vakken en hoe de colleges eruit zien

Stel vragen over vakken, roosters, manieren van lesgeven (werkgroepen en colleges), dagindeling, toetsing en het Bindend Studie Advies.

4: Zoek uit wat de kans op een baan is

Stel vragen over het toekomstperspectief; Wat kan je worden met deze opleiding en hoe zijn de arbeidsperspectieven? Bij welke organisaties en bedrijven kun je terecht komen en wat zou je daar dan doen?

5: Bedenk welke (vervolg)opleiding je wil volgen

Bekijk ook alvast de masters: Welke master-opleidingen sluiten aan op de bachelor-opleiding die jij wilt gaan doen? Hoe zien schakelprogramma’s naar andere masters eruit?

6: Vraag naar de toelatingseisen

Toelatingseisen: Wanneer moet je je inschrijven voor deze opleiding, welke profielen sluiten aan en zijn er aanvullende eisen? Zoals bijvoorbeeld een selectieprocedure bij numerus fixus studies.

7: Vraag aan je ouders of zij jou deze opleiding zien doen

Past de opleiding bij jou? Vraag aan studenten of docenten wat er voor nodig is om deze opleiding succesvol te doorlopen. Vraag jezelf vervolgens af of dat is wat jij in huis hebt.

8: Lees je in over de opleiding en het werkgebied

Doe je voorwerk goed! Op internet kan je al veel lezen over de opleidingen, misschien nog wel meer dan je tijdens een open dag kunt horen. Kom daarom beslagen ten ijs en zoek uit wat je nog niet weet.

9: Kijk waar de struikelblokken van de studie liggen

Struikelvakken: Elke opleiding heeft wel een paar vakken die moeilijk worden gevonden door studenten, zoals wiskunde of statistiek. Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van dit soort mogelijke obstakels.

10: Hoe ziet het studentenleven eruit?

Het studentenleven: Kies niet alleen voor een opleiding, het is ook belangrijk dat je een leuke studententijd hebt. Neem een voorproefje, ga vast naar een café of andere plek waar veel studenten komen om de sfeer te proeven.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen