Studiekeuze: pubers en kiezen

Pubers en keuzes maken

Hoe komt het nou dat het zo moeilijk is voor jongeren om een studiekeuze te maken? De hogere kosten, de opgevoerde studiedruk en het toenemende aanbod van studies hebben allemaal invloed op de studiekeuze van jongeren. Maar met name het zich nog ontwikkelende puberbrein maakt de keuze lastig.

Het puberbrein

In de puberteit maken de hersenen een groeispurt door. Juist het hersengebied dat belangrijk is voor het maken van een goede planning, de zogenaamde ‘prefrontale cortex’, is nog volop in ontwikkeling. Deze is verantwoordelijk voor intelligent en doelgericht gedrag, en het maken van moeilijke beslissingen op de lange termijn. Pubers doen liever iets op de korte termijn wat leuk is, dan iets op de lange termijn wat weinig prikkels veroorzaakt, zoals een studiekeuze maken. Deze wordt liever zo lang mogelijk uitgesteld.

Wat nog meer?

Andere factoren die de studiekeuze van jongeren beïnvloeden, zijn zaken als:

  • Goed bedoelde hulp van ouders die vaak als druk door kinderen wordt gezien, hetgeen averechts kan werken (uitstelgedrag of niet kiezen).
  • Leeftijdsgenoten die invloed hebben op het keuzeproces. Pubers willen graag ergens bij horen en kiezen daardoor dezelfde richting als hun vrienden, zonder na te denken of het bij hen past.
  • Onvoldoende begeleiding vanuit de school (door een tekort aan middelen en tijd), waardoor leerlingen niet aangezet worden tot het maken van een doordachte studiekeuze.

Tips

In ons volgende blog geven we tips hoe u, als ouder, uw kind het beste kunt begeleiden bij het maken van de juiste studiekeuze. Als u daar niet op wilt wachten dan kunt u ons altijd bellen op 06-43010786 of mailen info@kickstartcoaching.nl.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen