Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze!

Voor numerus fixus studies (opleidingen met teveel studenten) hebben hogescholen en universiteiten hun eigen selectieprocedures. Deze decentrale selectie begint vanaf 15 januari, dus voor deze deadline moet je voor een dergelijke studie ingeschreven staan. Als jij nog blanco bent qua studiekeuze weet je nog niet of jouw toekomstige studie een selectie heeft. Dit betekent dus dat je nu aan de slag moet met je studiekeuze oriëntatie, zodat je in november en december door het bezoeken van (online) open dagen en meeloop dagen een definitieve keuze kan maken. Dan ben je op tijd ingeschreven voor de juiste studie.

Zo werkt het

Het werkt als volgt: studenten mogen zich voor twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde geldt dit niet.

Gevolg

Het aanmelden moet dus een stuk vroeger, namelijk vóór 15 januari 2020 (ip.v. 1 mei). Als vervolgens blijkt dat er inderdaad te veel mensen zich hebben ingeschreven, komt er een selectie. De uitslag van die selectie volgt op 15 april. Studenten die niet zijn toegelaten, komen op een wachtlijst te staan en worden alleen nog geplaatst als geselecteerde studenten afvallen. Intussen kunnen zij zich inschrijven voor een studie zonder selectie voor 1 mei.

Positieve ontwikkeling

Hogescholen en universiteiten met numerus fixus opleidingen kijken nu niet alleen meer naar cijfers, zoals met een centrale selectie het geval was, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een toets, rollenspel of gesprek. Gunstig dat je nu zelf in de hand hebt of je wordt aangenomen of niet. Want dingen aan het toeval overlaten is natuurlijk prima, maar niet als het gaat om je toekomst.

Verzin een plan B

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je toch niet wordt toegelaten voor de opleiding van je dromen. Zorg daarom dat je een plan B hebt. Liefst eentje die in lijn ligt met je studie uit plan A. Wil je volgend jaar dus nog een keer de decentrale selectie van geneeskunde proberen, is bio-medische wetenschappen om het jaar te overbruggen een betere keuze dan Nederlandse taal en cultuur.

Heb je nog geen idee of je geneeskunde, AMFI of een andere studie wilt gaat doen? Volg een (online) studiekeuze training of individueel coachingstraject bij KickStart en zorg dat je echt goed voorbereid naar de open dagen dit najaar gaat.

Studiekeuzebegeleiding

Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze!

Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze! Voor numerus fixus studies (opleidingen met teveel studenten) hebben hogescholen en universiteiten

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Haal de deadline van 1 juni, met dit gratis online studiekeuze programma!

Haal de deadline van 1 juni met dit gratis online studiekeuzeprogramma De aanmeld-deadline voor studies is opgeschoven naar 1 juni. Dat geeft je meer

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen

Ineens geslaagd! Wat nu? Gratis online studiekeuze vragensessie [30 maart 10:00]

Ineens geslaagd! Wat nu? Gratis online studiekeuze vragensessie Geen centrale examens dit jaar! Ineens zijn er leerlingen op de middelbare school

Meer lezen