Is het moeilijk de juiste studie te kiezen?

Ik heb er wel even over gedaan om de juiste studie te kiezen. Keuzes maken vind ik namelijk een van de moeilijkste dingen om te doen. Want waar baseer je nu je keuze op? Kies je voor iets omdat je het heel erg leuk vindt of omdat iemand anders zegt te denken dat het bij jou past? Hoe kom je er nu achter of de keuze die je hebt gemaakt de juiste is geweest?

Schaal van perfectionisme

Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel. Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik mezelf eerst de vraag gesteld waarom ik kiezen zo moeilijk vind. En ik denk dat ik het antwoord daar wel op kan geven. Ik ben namelijk perfectionistisch. Als ik een keuze moet maken heb ik vaak het gevoel dat ik aan die keuze vast zit. Oftewel, dat ik niet meer kan switchen naar iets anders, dat de keuze die ik heb gemaakt voor altijd is. Dus als ik een keuze moet maken, wil ik ook dat het de juiste is. Ik maak graag lijstjes waarop ik alles op een rijtje onder elkaar zet, om uiteindelijk te kijken waar de meeste pluspunten achter kunnen worden gezet. Is dit perfectionistisch, of niet?

Maar wat wordt er nu verstaan onder een perfectionist?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik het boek De moed van imperfectie van Brené Brown erbij gepakt. Brené streept in haar boek een aantal fabeltjes over perfectionisme door. Onder andere dat perfectionisme niet hetzelfde is als je best doen. Perfectionisme heeft niets te maken met goede prestaties leveren en persoonlijke groei. Perfectionisme gaat om ‘goedgekeurd’ en ‘geaccepteerd’ te worden door de mensen om ons heen. Dit alles heeft te maken met de vraag ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’, een vraag die veel jongeren zichzelf stellen wanneer zij keuzes moeten maken.

Brené geeft in haar boek de tip dat het belangrijk is om het verschil tussen perfectionisme en gezonde inspanning te onthouden. Gezonde inspanning is op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden? En perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ze ervan vinden?

Toen ik dit las, gaf het mij een gevoel van opluchting. Het is fijn te weten dat je om hulp mag vragen wanneer je ergens niet uitkomt. Dit geldt ook bij het maken van een belangrijke keuze, zoals een studiekeuze. Nadat ik erachter kwam dat de studie die ik volgde, Cultureel Erfgoed, niet goed bij mij paste, heb ik een oriëntatiejaar gevolgd. In dit jaar ben ik erachter gekomen dat de studie Toegepaste Psychologie goed bij mij past en dus ben ik op deze manier “geholpen” bij het maken van de juiste keuze. Dus kan je kiezen als perfectionist? Je kan kiezen als perfectionist, maar probeer je keuze met gezonde inspanning te maken. Zodat jij er happy van wordt, en niet de ander.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen