Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze?

Kun jij je nog herinneren hoe lastig je het vond om keuzes te maken toen je zo oud was als je kind? Vond je het irritant als je ouders zich er mee bemoeiden? Of vond je het eigenlijk wel fijn om hen als een klankbord in te zetten? Wat jouw eigen ervaringen ook zijn, uit diverse onderzoeken blijkt dat jongvolwassenen wel degelijk willen sparren met hun ouders. Ja, ook over de juiste studiekeuze.

Wat kun jij doen?

Worstelt jouw kind met het vinden van de juiste keuze? En wil jij ontzettend graag helpen om zijn of haar weg te vinden in de wirwar van het aanbod? Dan is er een aantal simpele manieren om er wel voor je kind te zijn, zonder dat je de weg volledig uitstippelt.

  • Adviseer om in ieder geval drie opleidingen daadwerkelijk te bezoeken. Een aantal opleidingen heeft zogenoemde meeloopuren voor ouders. Als dit mogelijk is, raden wij aan dit te doen.
  • Sowieso is meegaan naar een Open Dag een pre. Spreek met je dochter of zoon af waar jij op zal letten. Bijvoorbeeld alleen de praktische zaken, zoals studiebelasting, masters of huisvestingsmogelijkheden. Zo kun je op de achtergrond van hulp zijn, als coachende ouder.
  • Stel voor om samen sites te bekijken van de opleidingen van voorkeur. Wist je dat je je bij een aantal opleidingen ook online kunt aanmelden voor een proefstudie? Dat kan bijvoorbeeld bij de universiteit van Wageningen en Groningen. Doe het wel snel, want de data van proeflessen zijn al in maart van dit jaar.
  • Stimuleer je kind om door te vragen en kritisch te zijn. Is dit de studie die ik wil? Die echt bij mij past? Jij kent hem of haar als geen ander. En kunt zonder strenge sturing wel ogen openen en laten zien waar talenten en valkuilen liggen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Schakel mensen in die jouw kind kennen. Of vraag rond in je netwerk welke mensen eventueel dezelfde studie hebben gedaan waar de interesse ligt. Of het beroep hebben waar hij of zij aan denkt. En kun je je kind lastig bereiken? Of vind je het fijn om nog meer zekerheid te bieden. Dan kun je ook kiezen voor een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching.