Pedro Pedro

In 2011 heb ik KickStart opgericht omdat ik zag dat veel mensen worstelden met hun studie- en loopbaankeuzes, terwijl dit ook een mooi en leerzaam traject kan zijn. Daarvoor was ik jarenlang actief als freelance loopbaan- en studiekeuze-coach en trainer. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Hoe je tussenjaar nuttig in te vullen

27 januari 2020

Het lijkt erop dat het tussenjaar een trend is geworden die door weinig jongeren op een effectieve manier wordt ingevuld. Uitslapen, gamen en om wat te verdienen een bijbaantje bij de supermarkt, terwijl een tussenjaar juist bedoeld zou moeten zijn voor zelfontplooiing, oriëntatie en avontuur.

Mijn ervaring met deelnemers aan ons studiekeuzetraject is dat de laatste jaren een enorme stijging te zien is in het nemen van een tussenjaar (of twee). Redenen zijn onder andere de verdwijning van studiefinanciering, het Bindend Studie Advies en keuzestress door de grote hoeveelheid en diversiteit aan studies. Scholieren, studenten en ouders zien door de bomen het bos niet meer, en er wordt gevraagd bepalende keuzes te maken die impact hebben op de rest van je leven. Zeker na een intensief examenjaar kiezen veel geslaagden voor een tussenjaar. Daarnaast bevinden veel jongeren zich ongewenst in een tussenjaar door een verkeerde studiekeuze, door slechte oriëntatie vooraf, onrealistische voorlichting en daardoor een verkeerd beeld van de inhoud van een studie en de perspectieven op de arbeidsmarkt.

Hoe een tussenjaar in te vullen?

Een aantal tips:

  • Actief bezig zijn – liefst in de richting van een toekomstige studie, bijv. werkervaring op doen die je inzicht geeft in het werkveld waar je over nadenkt.
  • Maak een plan – maak vooraf een plan hoe je het jaar in gaat vullen. Dat helpt bij het realiseren en halen van je doelen.
  • Focus op studiekeuze – hou in je achterhoofd waarom je het tussenjaar neemt, namelijk om je meer inzichten te geven in een passende studie
  • Maak plezier – geniet van je tussenjaar en probeer er zoveel mogelijk leuke ervaringen uit te halen. Dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt, kun je vertalen naar passies en talenten.
  • Kom uit je comfortzone – Leer nieuwe dingen, bijv. door te reizen, een nieuwe taal, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Zo krijg je meer inzicht in je krachten en valkuilen.

Kickstart (in) je tussenjaar!

Bij Kickstart willen wij je helpen bij de oriëntatie van je tussenjaar, door bijvoorbeeld studiekeuze begeleiding en coaching. Wellicht heb je maar een halfjaar nodig, of weet je al goed wat je wilt, maar heb je bijv. ondersteuning nodig bij het vaststellen van je doelen. Ongeacht in welke fase van je oriëntatie- of tussenjaar je ook bent, en welke grote keuzes je ook moet maken, wij helpen jou met kiezen. Mail naar info@kickstartcoaching.nl.