Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze?

Kun jij je nog herinneren hoe lastig je het vond om keuzes te maken toen je zo oud was als je kind? Vond je het irritant als je ouders zich er mee bemoeiden? Of vond je het eigenlijk wel fijn om hen als een klankbord in te zetten? Wat jouw eigen ervaringen ook zijn, uit diverse onderzoeken blijkt dat jongvolwassenen wel degelijk willen sparren met hun ouders. Ja, ook over de juiste studiekeuze.

Hoe help ik mijn kind bij de juiste studiekeuze?

Een studiekeuze maken is ook lastig

De laatste jaren zijn er allerlei nieuwe factoren aan bod gekomen die meer druk op de juiste studiekeuze zetten. Neem bijvoorbeeld de hogere kosten door het leenstelsel. Of dat eerstejaars studenten verplicht 45 studiepunten moeten halen bij de meeste studies. Leg daarom ook niet extra druk op je kind en ga alle opties langs die voor hem of haar interessant zijn.

Dan is er een aantal simpele manieren om er wel voor je kind te zijn, zonder dat je de weg volledig uitstippelt. Met de volgende tips kun je jouw kind het beste meehelpen met een studie kiezen:

Stap 1: Bezoek opleidingen

Adviseer om in ieder geval drie opleidingen daadwerkelijk te bezoeken. Een aantal opleidingen heeft zogenoemde meeloopuren voor ouders. Als dit mogelijk is, raden wij aan dit te doen.

Ga naar de open dag met je kind

Sowieso is meegaan naar een Open Dag een pre. Spreek met je dochter of zoon af waar jij op zal letten. Bijvoorbeeld alleen de praktische zaken, zoals studiebelasting, masters of huisvestingmogelijkheden. Zo kun je op de achtergrond van hulp zijn, als coachende ouder.

Kijk of je je kan aanmelden voor een proefstudie

Stel voor om samen sites te bekijken van de opleidingen van voorkeur. Wist je dat je je bij een aantal opleidingen ook online kunt aanmelden voor een proefstudie? Dat kan bijvoorbeeld bij de universiteit van Wageningen en Groningen. Doe het wel snel, want de data van proeflessen zijn al in maart van dit jaar.

Wees kritisch over zijn of haar studiekeuze

Stimuleer je kind om door te vragen en kritisch te zijn. Is dit de studie die ik wil? Die echt bij mij past? Jij kent hem of haar als geen ander. En kunt zonder strenge sturing wel ogen openen en laten zien waar talenten en valkuilen liggen. Vertel dit dan vooral en laat vervolgens de keuze natuurlijk over aan je kind.

Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen

Schakel mensen in die jouw kind kennen. Of vraag rond in je netwerk welke mensen eventueel dezelfde studie hebben gedaan waar de interesse ligt. Of het beroep hebben waar hij of zij aan denkt.
En kun je je kind lastig bereiken? Of vind je het fijn om nog meer zekerheid te bieden. Dan kun je ook kiezen voor een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen