Hoe kies je een baan die bij je past?

Hoe kies je een baan die aansluit bij je opleiding en je persoonlijke interesses? Welke kwaliteiten heb je en hoe kun je die toepassen in het bedrijf, en waar moet je nog in groeien? Maar wat ook belangrijk is, zo niet belangrijker, is het soort bedrijf waar je aan de slag wilt. Want bedrijven zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kan een stage inhoudelijk hetzelfde zijn, maar bij het ene bedrijf heel anders uitpakken dan bij een ander bedrijf. Hieronder geven we aan op welke factoren je nog meer moet letten bij het kiezen van een stage en een baan.

1: Denk aan de branche, producten en diensten

Neem als voorbeeld ‘een reclamebureau’. Dat bevindt zich niet alleen in de marketing- en reclamebranche, maar specialiseert zich wellicht in agrarische communicatie. En bieden ze websites en apps aan, of maken ze TV-commercials?

2: Kijk naar de missie, visie en doelstellingen

Als je bij een bedrijf aan de slag gaat draag je daarmee bij aan de missie die het bedrijf voor ogen heeft. Het is dus belangrijk om na te gaan of jij je wel kan vinden in die missie. Waarom doet het bedrijf wat ze doen? Missies en visies kunnen variëren van ‘zoveel mogelijk winst generen’ tot ‘de wereld een beetje beter maken’. Wat past het meeste bij jou?

3: Hoe groot is het bedrijf?

Wil je graag bij een jong, klein bedrijf? Een start-up met een gloednieuw, innovatief product of juist bij een grote corporate, zoals een bank of verzekeringsmaatschappij. Verder is de mate van samenwerken belangrijk. Werk je liever alleen aan opdrachten of vind je het juist leuk in een team?

4: Hoe is de bedrijfscultuur?

Is iedereen op de werkvloer gelijk of is de rolverdeling onderverdeeld in allerlei rangen en standen (een hiërarchische organisatie)? En mag je zelf veel beslissingen maken of moeten die eerst langs teamleiders en managers voordat je aan de slag kunt?

5: Past het bedrijf bij jou?

Misschien sta jij graag iedere ochtend je stropdas te knopen, of ga je liever op je afgetrapte gympen naar je werk? Moet je gladgeschoren voor de dag komen of is het niet erg als je een baardje laat staan? Onder bedrijfscultuur valt ook de omgang met collega’s en… de vrijdagmiddagborrel! Zeker de moeite waard dus om daar wat navraag over te doen.

Onze trajecten geven jou inzicht in bovenstaande aspecten. Zie hier voor meer informatie.