Hoe maak je een goede studiekeuze?

Door veranderende wetgeving worden scholieren gedwongen in een steeds vroeger stadium een studie te kiezen. Het bepaalt welke richting je graag op wil gaan. Dit kan lastig en ingewikkeld zijn, maar daarvoor hebben we een lijst met tips voor je opgesteld. Hiermee krijg je de beste voorbereiding op het kiezen van een studie.

Kijk naar je cijfers op de middelbare school

Voor studies met selectie (numerus fixus) wordt er niet alleen gekeken naar je cijfers in het eindexamenjaar, maar ook naar die van het jaar ervoor. Als je in 4 havo of 5 vwo dus met de hakken over de sloot bent gegaan, komt dat je kansen in de selectie niet ten goede. Misschien toch maar wat beter aan de slag met jouw huiswerk. Met name voor studies als geneeskunde is dit belangrijk om rekening mee te houden.

Vraag aan je vrienden welke studie ze bij je vinden passen

Tsja, welke kant wil je eigenlijk op? Als je zelf geen idee hebt, vraag het anderen. Hoe zouden je vrienden je omschrijven? Wat vinden je vriendinnen jouw sterke punten? Denk zelf ook na waar je goed in bent. Dat gaat verder dan: ‘nou, ik ben wel goed in economie’. Stel dat je in de horeca werkt en blij wordt van het helpen van mensen, is dat ook een kwaliteit. Ga ergens stage lopen of vrijwilligerswerk doen om erachter te komen wat je leuk vindt. Of misschien zijn er vrienden van je ouders, familie of andere volwassenen in je omgeving die interessant werk doen. Die willen vast graag wat vertellen over hun werk en welke studie ze hebben gedaan.

Bezoek open dagen bij hogescholen en universiteiten

Door de opgeschoven deadline (vóór 15 januari 2017 voor numerus fixus studies) moet je dus ook eerder een bezoek brengen aan open dagen, al in oktober en november. Bezoek ze niet voor de gratis pennen of de vrije dag van school. Kies studies uit die je echt interessant lijken. Check ook onze 10 tips voor een open- of meeloopdag.

Doe een studiekeuzetest

Er zijn verschillende studiekeuzetesten te vinden online zoals NOA. Binnen 15 minuten heb je dan een overzicht van je interesses. Gebruik dit vooral aan het begin je studiekeuze proces. Dit is vooral bedoeld om je een richting te geven.

Vraag je decaan om je te helpen met je studiekeuze

De decaan op jouw school is er natuurlijk om jou te helpen met dit soort vragen. Aan de hand van je cijferlijst kan hij of zij je nog laten zien waar je op dit moment goed in bent.

Wat moet je in je achterhoofd houden bij het kiezen van een studie?

Vind je het interessant hoe hersenen werken? Of denk je dat je het goed zou doen in de politiek? Wil je HBO gaan doen, waar je meer praktijkervaring opdoet in de vorm van stages? Of juist meer theoretische kennis op de universiteit? Hoe zie je jezelf later? Als manager van een groot concern? Of wil je mensen helpen? En het is niet de belangrijkste voorwaarde, maar toch is baanperspectief ook iets waar je rekening mee moet houden. Want je passie vinden is natuurlijk fijn, maar boodschappen doen of een huis kopen met passie wordt natuurlijk een beetje lastig.

Heb je na deze tips het idee dat je meer hulp nodig hebt? Of wil je graag sparren over je studiekeuzes met een coach? Bekijk dan onze studiekeuze trajecten. Studiekeuzecoach Pedro helpt jou dan graag verder met jouw studiekeuze.