Studie kiezen is verliezen?

Keuzes maken, het is niet een van mijn sterkste punten. Uren kan ik nadenken over wat te eten, om vervolgens weer verloren voor de schappen in de supermarkt te staan, omdat ik alsnog niet kan kiezen. Ik geloof in de uitspraak van humanist Jaap van Praag dat kiezen inderdaad verliezen is, met de keuze die ik maak verlies ik vele andere (ook leuke, lekkere, interessante) mogelijkheden.

Als nieuwe stagiaire bij Kickstart studiekeuze bracht ik, Lysanne, een middag door op ted.com. Dat is een website met allemaal interessante gefilmde talks over van alles en nog wat, om te kijken wat wetenschappers mij daar konden leren over het maken van keuzes.

3 Redenen waarom een keuze maken heel moeilijk is

Barry Schwartz vertelt in zijn filmpje the paradox of choice over de negatieve effecten van de grote keuzevrijheden die we hebben in deze maatschappij. Hij benoemt de werking van alle keuzes die we hebben verlammend, in plaats van bevrijdend. Met zoveel keuzes wordt het lastig om überhaupt een keuze te maken. Hij zou mij dus “verlamd” zien staan voor de schappen van de supermarkt. Ook stelt hij dat als we de verlamming hebben verslagen, we altijd minder tevreden eindigen met het resultaat. Dit heeft verschillende redenen;

1.  Je kunt altijd denken aan een andere keus die waarschijnlijk ook goed of beter zou zijn geweest. Hierdoor krijg je spijt van je keuze, ook al was je keuze een goede keuze.

2. Door de vele alternatieve keuzemogelijkheden zie je ook de aantrekkelijke kanten van alle alternatieven die je afwijst, waardoor je nooit met zekerheid achter je keuze staat.

3. Door de vele keuzemogelijkheden gaan je verwachtingen over wat goed is omhoog. Hierdoor kan je dus weer spijt krijgen van je keuze, ook al was je keuze een goede keuze.

Volgens Barry Schwartz is het van belang je hier bewust van te zijn en niet te veel te twijfelen aan je keus. Hij concludeert zijn praatje met de tip dat je niet teveel moet verwachten om gelukkig te zijn.

Hoe ik mijn studiekeuze gemaakt heb

In tegenstelling tot het kiezen van mijn avondeten, had het maken van mijn studiekeuze een minder verlammende werking op me. Ik wist altijd al dat ik de richting van de sociale wetenschappen op wilde en om me binnen die richting te oriënteren op studies vond ik heel leuk en interessant. Terwijl deze studiekeuze eigenlijk het ultieme verliezen van mogelijkheden is, omdat er door mijn keuze vele studies maar ook banen en toekomstperspectieven afvallen. Na het oriënteren en meelopen bij diverse studies koos ik na een dagje proef studeren voor de studie Humanistiek. Een brede interdisciplinaire studie waar vele verschillende onderwerpen in naar voren komen.

Het was in één keer de goede keus, maar het bleef voor mij wel een gok. Ruth Chang leert mij in haar filmpje “How to make hard choices” dat dit vaker het geval is met grote, moeilijke keuzes. Zij zegt: “Hard choices are hard because there isn’t a best option”. In het filmpje vertelt zij dat grote keuzes dus ook vaak op gevoel of als een gok worden genomen.  Omdat er geen beste optie is, was ik wellicht met een andere studie ook goed uitgekomen.

Uit de filmpjes van ted.com haal ik dat keuzes maken, waarschijnlijk, lastig blijft zolang er zoveel keuzes zijn. Het allerbelangrijkste is om in je keuzes dicht bij jezelf te blijven!

Inspiratie voor je studiekeuze

http://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice
http://www.ted.com/talks/ruth_chang_how_to_make_hard_choices

Leer hier de juiste studiekeuze te maken met de Kickstart Coaching Studiekeuzetraining