Eindelijk een baan die wél bij je past? Stel jezelf deze 5 vragen...

Zeg eens eerlijk, hoe vaak wil jij je baan opzeggen? Dagelijks? Wekelijks? Weet dan dat je niet de enige bent. Veel mensen kiezen na hun studie voor een baan die grotendeels per toeval op hun pad komt. En nu, na een aantal jaar, blijkt dat ze totaal niet op de juiste plek zitten. Ook zij willen verandering, maar weten niet hoe. Ben jij op zoek naar de baan die wél bij je past? Stel jezelf dan 5 vragen.

Kickstart-Eindelijk-een-baan-die-wél-bij-je-past-Stel-jezelf-deze-5-vragen

 Als je dag in dag uit met tegenzin naar je werk gaat, is het tijd om het roer om te gooien. En dat hoeft absoluut niet rigoureus te gebeuren. Het roer omgooien kan ook stap voor stap. Ook op die manier ga je uiteindelijk de richting op die beter bij je talenten, je ambities en dus bij jou past. Hier stellen we je vijf vragen die je op een andere manier laten kijken naar dat wat de arbeidsmarkt jou biedt. En die markt is wellicht groter dan je op voorhand denkt.

Vraag 1: Waar krijg jij veel energie van?

Kun je opnoemen waar je vrolijk van wordt? Waar je plezier van krijgt? Probeer zo breed mogelijk te kijken. Wat doe je graag in je vrije tijd? Lezen? Sporten? Een museum bezoeken? Misschien coach je een hockey- of voetbalteam? Of ben jij altijd degene die uitjes voor familie of vrienden regelt? Houd het zo dicht mogelijk bij jezelf. Als je ergens energie van krijgt, voel je je meestal ontspannen. Op je plek.

Vraag 2: Wat zijn jouw talenten?

Waar ben jij goed in? In luisteren? In praten? Kun je je eigen talenten benoemen? Als je dat erg moeilijk vindt, kun je deze vraag aan je vrienden, collega’s en familie stellen. Zij zien mogelijk meer goede kanten dan jij. Ook hier geldt dat waar je goed in bent, waar je talent ligt, je dat meestal niet als een moeilijk of onoverwinnelijke bezigheid ervaart. Zo kan iemand die veel van schrijven houdt, het totaal geen probleem vinden om een uitgebreid verslag te maken. Of iemand die het leuk vindt anderen te entertainen zal zijn of haar hand niet omdraaien om voor een groep te staan.

Vraag 3: Wat is jouw ambitie?

Geld, persoonlijke ontwikkeling, iets toevoegen aan de maatschappij, werkplezier hebben. Wat je ambitie ook is, het bepaalt duidelijk de keuzerichting. Als je nu op een werkplek zit waar de inhoud van de baan dermate saai is, ondanks je goed verdient, is uitdaging wel degelijk een mooie ambitie om na te streven. Welke ambitie is bij jou leidend?

Vraag 4: Wat zijn jouw droombanen?

Als je alles kunt doen wat je wilt, wat zou dat dan zijn? Beschrijf je droombanen en probeer te achterhalen waarom je dat zo voelt. Kun je deze banen ontleden in werkzaamheden?

Vraag 5: Welke banen interesseren je nu?

Je weet nu waar je energie van krijgt, je kunt je talenten benoemen, je wees je ambities aan en benoemde je droombanen. Als je nu rondstruint op de arbeidsmarkt, zijn er dan banen waar je meer over te weten zou willen komen? Ken je mensen die werk doen waar zij heel blij van worden en past dat eigenlijk heel goed bij jou? Vraag hen dan een werkdag te beschrijven of zoek online naar blogs van mensen met het beroep waar jij interesse in hebt.

Meer hulp nodig?

En? Helpen deze vragen je focussen op dat wat echt bij jou past? Of kun je nog professionele hulp gebruiken om je dat laatste zetje te geven? We helpen je graag. Je kunt voor een training kiezen of voor een individuele coachsessie.