10 tips voor open of meeloop dagen

Als je een paar studies hebt gekozen die jou interessant lijken en die bij jou passen (bijv. na een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching), is het van belang om in de praktijk te ontdekken of deze studies jou aanspreken, hoe het onderwijsprogramma in elkaar zit en hoe de sfeer is. Meeloop dagen geven hiervan een nog beter beeld, omdat je dan van studenten 1-op-1 de ‘ins & outs’ te horen krijgt. Om goed voorbereid hier naar toe te gaan, geven we je hieronder 10 essentiële tips:

10 tips

Tip 1.

Op www.universitairebachelors.nl en www.hbobachelors.nl kun je een compleet overzicht vinden van alle open dagen en meeloop dagen

Tip 2.

Stel vragen aan docenten, studieadviseurs en studenten. Knoop gesprekken aan en vraag wat je wilt weten.

Tip 3.

Stel vragen over vakken, roosters, manieren van lesgeven (werkgroepen en colleges), dagindeling, toetsing en het Bindend Studie Advies.

Tip 4.

Stel vragen over het toekomstperspectief; Wat kan je worden met deze opleiding en hoe zijn de arbeidsperspectieven? Bij welke organisaties en bedrijven kun je terecht komen en wat zou je daar dan doen?

Tip 5.

Bekijk ook alvast de masters: Welke master-opleidingen sluiten aan op de bachelor-opleiding die jij wilt gaan doen? Hoe zien schakelprogramma’s naar andere masters eruit?

Tip 6.

Toelatingseisen: Wanneer moet je je inschrijven voor deze opleiding, welke profielen sluiten aan en zijn er aanvullende eisen?

Tip 7.

Past de opleiding bij jou? Vraag aan studenten of docenten wat er voor nodig is om deze opleiding succesvol te doorlopen. Vraag jezelf vervolgens af of dat is wat jij in huis hebt.

Tip 8.

Doe je voorwerk goed! Op internet kan je al veel lezen over de opleidingen, misschien nog wel meer dan je tijdens een open dag kunt horen. Kom daarom beslagen ten ijs en zoek uit wat je nog niet weet.

Tip 9.

Struikelvakken: Elke opleiding heeft wel een paar vakken die moeilijk worden gevonden door studenten, zoals wiskunde of statistiek. Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van dit soort mogelijke obstakels.

Tip 10.

Het studentenleven: Kies niet alleen voor een opleiding, het is ook belangrijk dat je een leuke studententijd hebt. Neem een voorproefje, ga vast naar een café of andere plek waar veel studenten komen om de sfeer te proeven.

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

De 5 stappen voor een juiste studiekeuze! De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari. Dat geeft druk om te kiezen, zeker nu

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen