Pedro Pedro

In 2011 heb ik KickStart opgericht omdat ik zag dat veel mensen worstelden met hun studie- en loopbaankeuzes, terwijl dit ook een mooi en leerzaam traject kan zijn. Daarvoor was ik jarenlang actief als freelance loopbaan- en studiekeuze-coach en trainer. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Zo sleep je die droombaan binnen

6 maart 2020

Kickstart-solliciteertips

In deze blog geven wij je houvast tijdens het zoeken naar een baan. Vind je een vacature waar je geknipt voor bent? Super! Snel reageren. Maar hoe pak je je sollicitatie het beste aan?

Netwerk

In ons vorige blog gaven we het belang van een goed netwerk al aan. Een kop koffie drinken is een laagdrempelige manier om jezelf te presenteren en te kijken of jullie een goede match zijn. Via internet een vacature gevonden? Kijk via Facebook, LinkedIn of de website van het bedrijf of je mensen kent die bij het bedrijf werken en laat hen weten dat je solliciteert. Zo komt jouw cv wellicht bovenaan de stapel te liggen, mét een goed woordje erbij.

Stand out from the crowd

Je bent niet de enige die reageert, dus is het belangrijk om eruit te springen. Geef je mailtje daarom een origineel onderwerp. Dus geen ‘Sollicitatie communicatiemedewerker bedrijf X’ maar ‘Communicatietijger zoekt uitdaging om tanden in te zetten’. Laat je fantasie de vrije loop. Kijk ook kritisch naar je cv; dit dient een mooie, originele en printvriendelijk A4’tje met foto te zijn. Begin je motivatiebrief met een catchy, triggerende alinea, waarna je ingaat op je vaardigheden. Vergeet niet te vermelden waarom je nu juist bij dit bedrijf aan de slag wilt en vooral: wat en hoe jij iets toevoegt.

Het vervolg

Krijg je geen ontvangstbevestiging of hoor je een tijd lang niets? Wees niet bang om te bellen en te vragen naar het vervolgtraject. Het kan echt geen kwaad dat ze jouw stem horen, het laat zien dat je de baan echt graag wil en assertief bent aangelegd.

Op gesprek

Mag je op gesprek komen? Wat goed! Ga goed verzorgd, met een nette outfit én een goede voorbereiding de deur uit. Bedenk vast welke vragen je kan verwachten en oefen je antwoorden. Beantwoord de vraag: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ bijvoorbeeld niet met ‘Op wereldreis’. Het bedrijf zal geen energie willen steken in jouw ontwikkeling en zo kan je een tweede gesprek wel vergeten. Aan het einde van het gesprek is er vaak ruimte voor jouw eigen vragen. Bedenk die van tevoren. Maar let op: wacht met vragen als ‘Hoe zit het hier met vakantiedagen?’ tot de onderhandelingen over je contract.

Door deze tips je droombaan binnengehengeld? Top! Maar als je denkt dat die baan een eindstation is, heb je het mis. Hoe dat precies zit leggen we in een volgende blog uit.

Heb jij moeite met beroepskeuze? Wil je een carrièreswitch? Of ben je gewoon niet happy in je huidige baan? Nooit meer lood in je schoenen op maandagochtend begint hier!