Pedro Pedro

In 2011 heb ik KickStart opgericht omdat ik zag dat veel mensen worstelden met hun studie- en loopbaankeuzes, terwijl dit ook een mooi en leerzaam traject kan zijn. Daarvoor was ik jarenlang actief als freelance loopbaan- en studiekeuze-coach en trainer. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze!

8 oktober 2020

Voor numerus fixus studies (opleidingen met teveel studenten) hebben hogescholen en universiteiten hun eigen selectieprocedures. Deze decentrale selectie begint vanaf 15 januari, dus voor deze deadline moet je voor een dergelijke studie ingeschreven staan. Als jij nog blanco bent qua studiekeuze weet je nog niet of jouw toekomstige studie een selectie heeft. Dit betekent dus dat je nu aan de slag moet met je studiekeuze oriëntatie, zodat je in november en december door het bezoeken van (online) open dagen en meeloop dagen een definitieve keuze kan maken. Dan ben je op tijd ingeschreven voor de juiste studie.

Zo werkt het

Het werkt als volgt: studenten mogen zich voor twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde geldt dit niet.

Gevolg

Het aanmelden moet dus een stuk vroeger, namelijk vóór 15 januari 2020 (ip.v. 1 mei). Als vervolgens blijkt dat er inderdaad te veel mensen zich hebben ingeschreven, komt er een selectie. De uitslag van die selectie volgt op 15 april. Studenten die niet zijn toegelaten, komen op een wachtlijst te staan en worden alleen nog geplaatst als geselecteerde studenten afvallen. Intussen kunnen zij zich inschrijven voor een studie zonder selectie voor 1 mei.

Positieve ontwikkeling

Hogescholen en universiteiten met numerus fixus opleidingen kijken nu niet alleen meer naar cijfers, zoals met een centrale selectie het geval was, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een toets, rollenspel of gesprek. Gunstig dat je nu zelf in de hand hebt of je wordt aangenomen of niet. Want dingen aan het toeval overlaten is natuurlijk prima, maar niet als het gaat om je toekomst.

Verzin een plan B

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je toch niet wordt toegelaten voor de opleiding van je dromen. Zorg daarom dat je een plan B hebt. Liefst eentje die in lijn ligt met je studie uit plan A. Wil je volgend jaar dus nog een keer de decentrale selectie van geneeskunde proberen, is bio-medische wetenschappen om het jaar te overbruggen een betere keuze dan Nederlandse taal en cultuur.

Heb je nog geen idee of je geneeskunde, AMFI of een andere studie wilt gaat doen? Volg een (online) studiekeuze training of individueel coachingstraject bij KickStart en zorg dat je echt goed voorbereid naar de open dagen dit najaar gaat.