Pedro Pedro

Als opgeleid coach, heb ik in 2011 KickStart opgericht omdat ik zag dat heel veel mensen worstelden met hun studie- en beroepskeuze, terwijl dit ook een leuk en leerzaam traject kan zijn. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Zo blijf je je hele leven droombanen binnenslepen

25 april 2018

Kickstart-Zo-blijf-je-je-hele-leven-droombanen-binnenslepen

Van de eerste stap naar een leuke baan, het leefbaar maken van je minder leuke, huidige baan tot solliciteertips. In de afgelopen reeks blogs gaven we je stapsgewijs adviezen om jouw droombaan binnen te slepen. Eentje waar je met plezier naartoe gaat, waar je energie van krijgt en waar je het gevoel hebt dat jouw talenten tot hun recht komen. Hopelijk zit je nu dus helemaal op je plek, of ben je in ieder geval aan het solliciteren geslagen. Maar dé droombaan bestaat eigenlijk niet. En in dit blog leggen we uit waarom niet.

Change is constant

Verandering is de enige constante in het leven. Ook in die van jou. Naast dat ontwikkelingen op allerlei gebieden elkaar in rap tempo opvolgen, staat ook jouw persoonlijke ontwikkeling niet stil. De baan die je op dit moment helemaal het einde vindt, kan over een paar jaar of soms al na een paar maanden niet meer bij je passen. Je interesses veranderen, je vaardigheden ontwikkelen zich verder en ervaringen geven jouw persoonlijkheid en carrièrepad verder vorm. Een droombaan is dus geen eindstation. Het is belangrijk steeds kritisch te kijken of je nog wel het beste uit jezelf haalt. En dat mag best ‘out-of-the-box’.

Bekijk het breed

Want de opleiding die je volgde is natuurlijk belangrijk. Je leert er naast inhoudelijke dingen belangrijke vaardigheden als samenwerken, communiceren, deadlines halen en verantwoordelijkheid nemen. Het stoomt je klaar voor de ‘echte wereld’. Maar staar je niet blind op banen die bij je opleiding passen. Vraag voor de grap eens rond in je omgeving: wie doet iets wat aansluit op zijn of haar opleiding? Zo kom je erachter dat de jongen met een master Geschiedenis nu zijn eigen bier brouwt en het meisje dat Fiscaal recht studeerde het gelukkigst bleek als bloemiste. Neem jouw interesses eens onder de loep en ontdek waar jouw passie en kracht ligt.

Blijf nieuwsgierig

Tot slot nog een laatste advies: blijf altijd openstaan voor nieuwe kansen. Hoe blij je ook bent met je werk, af en toe een blik op een vacaturewebsite of een kop koffie met een andere mogelijke werkgever kan nooit kwaad. Je netwerk vergroten en een goede indruk achterlaten is altijd handig. Misschien niet nu, maar wie weet in de toekomst. Blijf nieuwsgierig, blijf jezelf ontwikkelen. En hopelijk heb je niet alleen die ene droombaan, maar wel tien droombanen in het verschiet.