Pedro Pedro

Als opgeleid coach, heb ik in 2011 KickStart opgericht omdat ik zag dat heel veel mensen worstelden met hun studie- en beroepskeuze, terwijl dit ook een leuk en leerzaam traject kan zijn. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Zo bereid jij je studiekeuze het beste voor

12 september 2018

Door veranderende wetgeving worden scholieren gedwongen in een steeds vroeger stadium een studie te kiezen. Heb jij nog geen idee of je geneeskunde of AMFI wilt gaan doen? In dit blog vind je tips voor de beste voorbereiding op het kiezen van een studie.

Presteer ook in 4 havo of 5 vwo

Voor studies met selectie (numerus fixus) wordt er niet alleen gekeken naar je cijfers in het eindexamenjaar, maar ook naar die van het jaar ervoor. Als je in 4 havo of 5 vwo dus met de hakken over de sloot bent gegaan, komt dat je kansen in de selectie niet ten goede. Misschien toch maar wat beter aan de slag met jouw huiswerk..

Wat wil je?

Tsja, welke kant wil je eigenlijk op? Als je zelf geen idee hebt, vraag het anderen. Hoe zouden je vrienden je omschrijven? Wat vinden je vriendinnen jouw sterke punten? Denk zelf ook na waar je goed in bent. Dat gaat verder dan: ‘nou, ik ben wel goed in economie’. Stel dat je in de horeca werkt en blij wordt van het helpen van mensen, is dat ook een kwaliteit. Ga ergens stage lopen of vrijwilligerswerk doen om erachter te komen wat je leuk vindt. Of misschien zijn er vrienden van je ouders, familie of andere volwassenen in je omgeving die interessant werk doen. Die willen vast graag wat vertellen over hun werk en welke studie ze hebben gedaan.

Open dagen

Door de opgeschoven deadline (vóór 15 januari 2018 voor numerus fixus studies) moet je dus ook eerder een bezoek brengen aan open dagen, al in oktober en november. Bezoek ze niet voor de gratis pennen of de vrije dag van school. Kies studies uit die je echt interessant lijken. Check ook onze 10 tips voor een open- of meeloopdag.

Wat moet je in je achterhoofd houden bij het kiezen van een studie?

Vind je het interessant hoe hersenen werken? Of denk je dat je het goed zou doen in de politiek? Wil je HBO gaan doen, waar je meer praktijkervaring opdoet in de vorm van stages? Of juist meer theoretische kennis op de universiteit? Hoe zie je jezelf later? Als manager van een groot concern? Of wil je mensen helpen? En het is niet de belangrijkste voorwaarde, maar toch is baanperspectief ook iets waar je rekening mee moet houden. Want je passie vinden is natuurlijk fijn, maar boodschappen doen of een huis kopen met passie wordt natuurlijk een beetje lastig..