Wat is matching? (Studiekeuzecheck)

Tegenwoordig moet iedereen zich vóór 1 mei inschrijven voor een studie naar keuze. In de meeste gevallen start de inschrijving met een verplicht matchingstraject, ook wel studiekeuzecheck genoemd. Er wordt dan samen met de opleiding gekeken of de studie echt bij jou past. De kans dat studenten hun studie succesvol afronden wordt hiermee vergroot.

Wat is matching?

Matching verschilt per opleiding en instelling. Zo wordt het door de ene universiteit matching genoemd en door de andere een studiekeuzecheck. Het komt op hetzelfde neer. Matching is een onderdeel van de inschrijving geworden. Het begint vaak met het invullen van een online vragenlijst. Deze ‘match’ jouw motivatie met de aard en inhoud van de opleiding. Om aan de online matching deel te kunnen nemen moet je naast de inschrijving op studielink vaak ook een open dag of meeloop-dag hebben bezocht.De ervaring leert dat dit een effectieve manier is om een goed beeld te krijgen van de studie.

Wat is een matching-dag

De online vragenlijst vormt het eerste deel van de studiekeuzecheck. De inhoud van het tweede deel van de studiekeuzecheck verschilt per opleiding, maar in alle gevallen volg je een matching-dag waarbij je een college volgt en een praktijkopdracht maakt. Bij sommige opleidingen hoort hier ook een individueel gesprek bij. Op deze manier maak je tijdens de matching-dag echt kennis met de opleiding van je keuze. De dag wordt afgerond met een toets of een beoordeling.

Het advies na je matching-dag

Na twee weken krijg je een advies van de opleiding naar aanleiding van de matching. Dit advies is (afgezien van voorheen lotingsstudies) niet bindend maar geldt wel als dringend advies. Echter, als je niet op tijd de vragenlijst invult of deelneemt aan een matching-dag, kan het zijn dat je niet worden ingeschreven bij de opleiding van jouw keuze!

Dus als een student zich na 1 mei aanmeldt, of hij doet zonder goede reden niet mee aan de verplichte studiekeuzeactiviteit, kan hij zijn toelatingsrecht verliezen. De hogeschool of universiteit mag dan namelijk beslissen of deze student wordt toegelaten (of niet)

Meer informatie over een matchingprocedure

Op de site van je opleiding kan je meer informatie vinden over de invulling van matching en wanneer de matchingsactiviteiten plaatsvinden. Er zijn meestal verschillende momenten waarop je mee kan doen aan de studiekeuzecheck. Als je aangemeld bent voor een opleiding krijg je vanzelf een uitnodiging om deel te nemen aan de studiekeuzecheck. Het kost geen geld om deel te nemen aan de matchingprocedure.

Wat is het doel van matching?       

Het doel van de matching is om een realistisch beeld te krijgen van de studie die je zou willen volgen. Daarom is het een onderdeel van je inschrijving en vindt plaats nadat je je georiënteerd hebt voor verschillende opleidingen.

Bij de matchingsdag ga je zelf aan de slag en bestudeer je zelfstandig de leerstof net zoals in het echt. Je werkt aan een opdracht en maakt uiteindelijk een toets over wat je bestudeerd hebt. Ook ontmoet je medestudenten en kan je van hun horen hoe zij de studie ervaren. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de studie en kan je onderzoeken of het een goede keuze voor jou is.

Ook krijg je feedback op je studie-aanpak en motivatie. Op deze manier kom je er samen met de opleiding achter of de studie echt bij jou past. Het advies dat je van een opleiding krijgt is niet bindend. Je mag uiteindelijk zelf bepalen of jij je inschrijft voor die opleiding.

Waarom is matching het verplicht?

Matching is verplicht omdat de opleidingen het belangrijk vinden dat je bewust een opleiding kiest. Om je daarbij te helpen, laten opleidingen je ervaren hoe het is om te studeren. Er wordt ook gekeken naar je motivatie en verwachtingen. Studenten die serieus met hun studiekeuze bezig zijn en er op tijd mee beginnen, hebben een grotere kans om een goede start te maken in hun studie en hun studie af te ronden.

Matching voor numerus fixus studies

Voor opleidingen met een numerus fixus gelden mogelijk andere voorwaarden voor de matchingsprocedure. Sommige opleidingen organiseren geen studiekeuzecheck, andere juist wel. Op de pagina van de opleiding kan je alle informatie vinden over de matchings- of selectieprocedure.

Tot slot

De matchingsprocedure dwingt aanstaande studenten te reflecteren op hun studiekeuze. Dit zorgt ervoor dat je nog zekerder bent dat je de juiste studie kiest. Het kan ook een aanleiding zijn om je studiekeuze te heroverwegen. Door een studiekeuzecheck kom je in ieder geval (voor een deel) te weten in hoeverre de studie bij je past en dat is fijn voor elke student. Het scheelt mogelijk een jaar studiekosten omdat de studie toch anders blijkt te zijn dan je voor de matching had gedacht. Met de studiekeuzecheck voorkomt de universiteit dat je als student voor verassingen komt te staan tijdens je studie. Mocht je nou voorafgaande aan de matching moeite hebben met een studiekeuze dan kan KickStart Studiekeuze je altijd helpen!

Studiekeuzebegeleiding

Kickstart-studiekeuzes

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie Als je je niet voor 1 mei aanstaande hebt ingeschreven voor maximaal 4 studies van je

Meer lezen
Bijna 1 mei! Zo haal je de aanmelddeadline van jouw studie

Maak in 5 stappen de juiste studiekeuze!

Een studiekeuze maken in 5 stappen Hoe kun je nou de beste studiekeuze maken? De aanmeld-deadline voor numerus fixus studies is al op 15 januari en

Meer lezen

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50)

Opgelet, deadline numerus fixus studies is 15 januari! Maak jouw keuze met dit online programma (€39,50) Voor numerus fixus studies (opleidingen

Meer lezen
Gratis ouderworkshop

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd [20 april 20:00]

STUDIEKEUZE WEBINAR: Help jouw kind kiezen in corona-tijd Normaal is het al lastig om een vervolgstudie te kiezen. Er zijn zoveel studies en

Meer lezen