Pedro Pedro

Als opgeleid coach, heb ik in 2011 KickStart opgericht omdat ik zag dat heel veel mensen worstelden met hun studie- en beroepskeuze, terwijl dit ook een leuk en leerzaam traject kan zijn. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Tien tips voor een open dag/meeloop dag

15 oktober 2018

Als je een paar studies hebt gekozen die jou interessant lijken en die bij jou passen (bijv. na een studiekeuze-traject bij KickStart Coaching), is het van belang om in de praktijk te ontdekken of deze studies jou aanspreken, hoe het onderwijsprogramma in elkaar zit en hoe de sfeer is. Meeloop dagen geven hiervan een nog beter beeld, omdat je dan van studenten 1-op-1 de ‘ins & outs’ te horen krijgt. Om goed voorbereid hier naar toe te gaan, geven we je hieronder 10 essentiële tips:

Tip 1

Op www.universitairebachelors.nl en www.hbobachelors.nl kun je een compleet overzicht vinden van alle open dagen en meeloop dagen. Kijk hiervoor ook eens op: www.studiekeuze123.nl.

Tip 2

Stel vragen aan docenten, studieadviseurs en studenten. Knoop gesprekken aan en vraag wat je wilt weten.

Tip 3

Stel vragen over vakken, roosters, manieren van lesgeven (werkgroepen en colleges), dagindeling, toetsing en het Bindend Studie Advies.

Tip 4

Stel vragen over het toekomstperspectief; Wat kan je worden met deze opleiding en hoe zijn de arbeidsperspectieven? Bij welke organisaties en bedrijven kun je terecht komen en wat zou je daar dan doen?

Tip 5

Bekijk ook alvast de masters: Welke master-opleidingen sluiten aan op de bachelor-opleiding die jij wilt gaan doen? Hoe zien schakelprogramma’s naar andere masters eruit?

Tip 6

Toelatingseisen: Wanneer moet je je inschrijven voor deze opleiding, welke profielen sluiten aan en zijn er aanvullende eisen?

Tip 7

Past de opleiding bij jou? Vraag aan studenten of docenten wat er voor nodig is om deze opleiding succesvol te doorlopen. Vraag jezelf vervolgens af of dat is wat jij in huis hebt.

Tip 8

Doe je voorwerk goed! Op internet kan je al veel lezen over de opleidingen, misschien nog wel meer dan je tijdens een open dag kunt horen. Kom daarom beslagen ten ijs en zoek uit wat je nog niet weet.

Tip 9

Struikelvakken: Elke opleiding heeft wel een paar vakken die moeilijk worden gevonden door studenten, zoals wiskunde of statistiek. Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van dit soort mogelijke obstakels.

Tip 10

Het studentenleven: Kies niet alleen voor een opleiding, het is ook belangrijk dat je een leuke studententijd hebt. Neem een voorproefje, ga vast naar een café of andere plek waar veel studenten komen om de sfeer te proeven.