Pedro Pedro

Als opgeleid coach, heb ik in 2011 KickStart opgericht omdat ik zag dat heel veel mensen worstelden met hun studie- en beroepskeuze, terwijl dit ook een leuk en leerzaam traject kan zijn. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Numerus fixus studie? Zo bereid je je optimaal voor op de selectie!

12 november 2018

Heb jij je oog laten vallen op een numerus fixus-studie? Dan is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk voorbereidt op de selectie. Voor iedere studie gelden weer andere selectiecriteria. Zo kom je goed beslagen ten ijs!

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal plekken. Zij kunnen een numerus fixus instellen; er worden dan niet meer studenten toegelaten dan vooraf is vastgesteld. Zijn er meer aanmeldingen? Dan nodigt de hogeschool of universiteit de aangemelde studenten uit voor de selectie. Deze selectie vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Op basis van de selectie maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De student met het beste resultaat komt bovenaan de ranglijst.

Iedere studie andere criteria

Hogescholen en universiteiten mogen tegenwoordig zelf bepalen hoe zij de selectie vormgeven. Ze kijken niet meer alleen naar cijfers, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Iedere opleiding hanteert weer andere selectiecriteria. Op de website van de studie van je keuze kun je precies lezen hoe de toelatingsprocedure eruitziet.

Vaak moet je een motivatiebrief schrijven of deelnemen aan een selectietest. Ook een gesprek maakt vaak deel uit van de procedure. Bij sommige studies moet je een rollenspel doen of een dag meelopen. Hiermee kun jij aantonen dat je aanleg hebt voor de opleiding en kan de universiteit of hogeschool inschatten of je de studie met succes zult doorlopen.

Motivatiebrief

Bij een motivatiebrief gaat het erom dat je jezelf zo goed mogelijk ‘verkoopt’. Dat klinkt misschien raar of ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je gewoon zo goed mogelijk laat zien waarin jij je onderscheidt. Wat zijn jouw sterke punten? Waar ben je écht goed in? Vaak is het best lastig om dat van jezelf te zeggen. Ga dan eens praten met je ouders of met een goede vriend(in). Zij kunnen vaak heel goed vertellen over welke kwaliteiten jij beschikt.

Laat in je motivatiebrief ook duidelijk weten waarom je juist deze opleiding wilt volgen. Waarom ben jij daarvoor geschikt? En verdiep je in de universiteit of hogeschool van je keuze. Wat zijn voor jou de pluspunten van deze universiteit of hogeschool? Waarom wil je juist hier studeren? Die onderbouwing is heel belangrijk.

Curriculum vitae

Ook in je cv moet je jouw kwaliteiten zo goed mogelijk presenteren. Heb je bijvoorbeeld een bijbaantje gehad en ben je daarin gegroeid? Wat heb je er geleerd? Schrijf dat op! En doe je aan een teamsport of speel je in een band of orkest? Dan kun je waarschijnlijk goed samenwerken. Ook hier is weer het advies: begin op tijd met het bouwen aan je cv als een cv een belangrijk selectiecriterium is. Zorg dan dat je al in 4 of 5 vwo een bijbaantje hebt!

Kennistoetsen

Mogelijk maakt een wiskunde- of taaltoets deel uit van de selectieprocedure. Of misschien wordt getest hoe kritisch je kunt denken. Onderschat deze toetsen niet, maar bereid je op tijd voor. Herhaal bijvoorbeeld de lesstof uit je laatste schooljaren zodat je je kennis weer wat opfrist. En kijk op de website van de universiteit of hogeschool. Vaak is daar ook meer informatie te vinden over hoe je je zo goed mogelijk op de selectietoetsen kunt voorbereiden.

Onderlinge verschillen

Wist je dat de selectieprocedure niet alleen per studie kan variëren, maar ook per universiteit en hogeschool? Bij Geneeskunde aan de UvA worden bijvoorbeeld andere selectiecriteria gehanteerd dan bij Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bepaal op welke criteria jij het beste kunt scoren, en richt daar je pijlen op!

Cijfers

Voor studies met numerus fixus wordt er niet alleen gekeken naar je cijfers in het eindexamenjaar, maar ook naar die van het jaar ervoor. Zorg er dus voor dat je ook dat jaar al goed presteert.

Laatste tip: Schrijf je op tijd in!

Voor numerus fixus-studies geldt dat je je vóór 15 januari 2019 moet hebben ingeschreven. Wees dus op tijd! Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons blog ‘Opgelet, maak voor 15 januari jouw studiekeuze!