Pedro Pedro

Als opgeleid coach, heb ik in 2011 KickStart opgericht omdat ik zag dat heel veel mensen worstelden met hun studie- en beroepskeuze, terwijl dit ook een leuk en leerzaam traject kan zijn. Ik geloof erin dat als mensen zichzelf beter leren kennen, zij betere keuzes kunnen maken. Mijn passie is dan ook om dagelijks mensen inzicht te geven in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen drijft, om daar vervolgens de juiste studie of beroep aan te koppelen.

Maak deze zomer de keuze voor de opleiding van je dromen!

16 mei 2018

Kickstart-Maak-deze-zomer-de-keuze-voor-de-opleiding-van-je-dromen
Sinds begin 2017 bestaat centrale selectie of directe plaatsing niet meer; sindsdien mogen hogescholen en universiteiten zelf bepalen wie ze aannemen. Dit wordt decentrale selectie genoemd. Door de deadline van 15 januari hiervoor, moet je deze zomer je studiekeuze al maken. Dan kun je in oktober goed voorbereid naar open dagen en ben je op tijd om een weloverwogen keuze te maken.

Zo werkt het

Het werkt als volgt: studenten mogen zich voor twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde geldt dit niet.

Gevolg

Het aanmelden moet een stuk vroeger dan normaal, namelijk vóór 15 januari 2019. Als vervolgens blijkt dat er inderdaad te veel mensen zich hebben ingeschreven, komt er een selectie. De uitslag van die selectie volgt op 15 april. Studenten die niet zijn toegelaten, komen op een wachtlijst te staan en worden alleen nog geplaatst als geselecteerde studenten afvallen. Intussen kunnen zij zich inschrijven voor een studie zonder selectie voor 1 mei.

Positieve ontwikkeling

Hogescholen en universiteiten met een numerus fixus kijken nu niet alleen meer naar cijfers, zoals met een centrale selectie het geval was, maar ook naar motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een toets of gesprek. Gunstig dat je nu zelf in de hand hebt of je wordt aangenomen of niet. Want dingen aan het toeval overlaten is natuurlijk prima, maar niet als het gaat om je toekomst.

Verzin een plan B

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je toch niet wordt toegelaten voor de opleiding van je dromen. Zorg daarom dat je een plan B hebt. Liefst eentje die in lijn ligt met je studie uit plan A. Wil je volgend jaar dus nog een keer de decentrale selectie van geneeskunde proberen, is bio-medische wetenschappen om het jaar te overbruggen een betere keuze dan Nederlandse taal en cultuur.

Hulp bij studiekeuze

KickStart Coaching helpt jou in 1 dag met de juiste studie te kiezen. Tijdens deze dag kom jij erachter wat voor persoon jij bent en welke studies daarbij passen. Dat doen we met testen, opdrachten en persoonlijke gesprekken met professionele studiekeuze-coaches. Wil jij weten hoe we jou kunnen helpen? Klik hier voor meer informatie